Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyre többen száz év fölött

kategória: Öregedés

Japán 128 milliós lakosságának több mint 20 százaléka 65 év feletti, ez világszerte az egyik legmagasabb arány. A száz év felettiek száma idén is rekordmennyiséget ért el az egyre öregedő lakosságú Japánban, ahogy az utóbbi 41 évben mindig. Az ottani Egészségügyi Minisztérium szóvivői szerint százezer ember közül 37 száz év feletti - ez az egész lakosságra vonatkoztatva 47 700 személyt jelent. Nyolcvanhét százalékuk nő.

A friss adat tavalyhoz képest 3300-al több száz év felettit jelent. A szépkorúak társaságának egyik tagja a 114 éves Jirouemon Kimura, a Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legidősebb férfija. Japán legidősebb asszonya szintén 114 éves.

A szóvivők szerint az idei korfelmérést körültekintőbben végezték el, mint tavaly, miután rájöttek, hogy sok esetben a rokonság megpróbálja titokban tartani az idősek halálát, annak érdekében, hogy továbbra is kapják a nyugdíjat és a különböző segélyeket. A mostani adatok még a március 11-ei földrengés és cunami előtt születtek, így lehetséges, hogy a száz év felettiek közül többen már nem élnek.

A hosszú élet ígérete mellett Japánban a legalacsonyabbak a születési arányok, a fiatalok ugyanis sokszor nem vállalnak gyerekeket, karrierjük és pénzügyeik miatt. Ez a két tényező együtt komoly fejfájást okoz a politikusoknak, hiszen egyre kevesebb a munkaképes fiatal, és egyre több az ellátásra szoruló idős.

2011.09.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Méltósággal elmenni

Aki még nem élte át, nem is sejti, milyen az: elbúcsúzni, végleg, megváltoztathatatlanul. Aki átélte, az tudja, hogy rettenetesen nehéz annak, aki itt marad. De annak is nehéz, aki elmegy.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések