Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A túl sok alvás árt az egészségnek?

kategória: Alvászavar

Míg rengeteg szó esik az alváshiány negatív hatásairól, arra eddig nemigen figyeltünk, hogy milyen problémákat okozhat a túl sok alvás. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a napi kilenc óránál több alvás felnőttek esetében a szívbetegség, a gondolkodási zavarok és a korai halálozás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

Az emberek többsége alváshiányról panaszkodik például az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy egy kutatás azt mutatja: valójában egyre több felnőtt alszik naponta több mint kilenc órát. Az American Journal of Epidemiology folyóiratban megjelent kutatásból az derült ki, hogy 1985-ben a felmérésben részt vevő alanyok 28 százaléka aludt naponta több mint kilenc órát, de ez az arány 2007-re már 37 százalékra nőtt. A résztvevők válaszai alapján ugyanez az irányvonal figyelhető meg a hétköznapi és a hétvégi alvási szokások tekintetében is. Ráadásul a napi hat óránál kevesebbet alvók aránya is 9 százalékra csökkent 2007-re az 1985-ös 11 százalékról. A kutatók szerint ezek az új eredmények gyökeresen megváltoztatják az "alváshiánnyal küzdő társadalom" bevett elméletét.

A Sydney Egyetem közvélemény-kutatása 10 országban vizsgálta az alvási szokásokat. Az eredmények azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban a válaszadók 2007-ben körülbelül 1,5-szer nagyobb valószínűséggel válaszolták azt, hogy kilenc óránál többet alszanak naponta, és 15 százalékkal kisebb valószínűséggel válaszolták azt, hogy napi hat óránál kevesebbet alszanak,  mint 1985-ben. Hasonló trend mutatkozott más országokban is: Ausztráliában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is a válaszadók nagyobb százaléka válaszolta azt, hogy napi kilenc óránál többet alszik (csak Kanadában és Olaszországban mutattak ki csökkenést).

Bár az emberek többsége általában azt állítja, hogy egyre kevesebbet alszik, ez valójában relatív, azzal magyarázható, hogy felnőve valóban kevesebbet alszunk, mint gyermekként vagy kamaszként. Fontos azonban megemlíteni, hogy az emberek nem egyértelműen definiálják az alvást. Lehetséges, hogy a kutatásban a résztvevők inkább az ágyban töltött időről számoltak be, nem arról, hogy valójában mennyit aludtak. Az emberek valószínűleg alvással töltik az ágyban töltött idő nagy részét, de nem a teljes időt. Az sem egyértelmű, hogy maga a hosszú alvás felelős a kedvezőtlen egészségügyi kimenetelekért. Lehetséges, hogy ez csupán más rendellenességek, például a depresszió vagy a kevés testmozgás jele. Éppen ezért további kutatásokkal kell vizsgálni a túl hosszú alvás és a rossz egészségi állapot közötti összefüggést.

2013.04.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések