Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyre több nőnek van érszűkülete

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az alsó végtag ütőereinek szűkülését még ma is sokan a férfiak betegségének hiszik csakúgy, mint szívinfarktust okozó szívkoszorúér-szűkületet, holott egyre több nő érintett. Az alsó végtag ereinek szűkülése jellegzetes tünetekkel kezdődik: járás közben időnként megjelenő fájdalom, sántikálás, mivel a lábszár izmai az érszűkület miatt nem kapnak elég vért. A jelenséget már 1831-ben Jean-Francois Bouley francia állatorvos figyelte egy hintóba ­fogott lovon, amely egyik hátsó lábára ugyanolyan távolság megtétele után sántítani kezdett.

Az érgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy az érszűkületben szenvedő nők gyakorta nem szenvednek úgy az izomgörcstől, mind a férfiak. A nők érszűkülete sokszor már csak akkor okoz panaszt, amikor a súlyos szövődmények miatt sebészi beavatkozásra van szükség. Ez a magyarázata annak, hogy az érszűkületes nők közül csak minden negyedik tud a betegségéről - olvasható az Alan T. Hirsch és munkatársai által fogalmazott 25 oldalas állásfoglalásban. Ugyanakkor a boka mögött vagy a lábfej középtáján futó verőér lüktetése ugyanúgy jól tapintható, mint a csuklón lévő pulzus, vizsgálata pedig szinte ugyanolyan rutinszerűvé válhatna, mint a légzés meghallgatása.

A tanulmány kiemeli, hogy az egyik leggyakrabban használt és ma már szinte minden lakásban elérhető orvosi műszer, a vérnyomásmérő igen fontos adatokat szolgáltathat az érszűkületre vonatkozólag. A vérnyomás megmérése a szokásos módon, a felkaron, valamint a boka fölött az esetleges érszűkületnek a mértékére is utal és mind több helyen van mód az ultrahang használatával végzett véráramlásmérésre is.

2012.03.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A testedzés hatása az öregedésre

A mondás úgy tartja, hogy annyi évesek vagyunk, ahány évesnek érezzük magunkat. Mi is az a biológiai életkor? Kitolható-e az öregedés folyamata? Milyen hatással van testünkre a fizikai aktivitás?

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések