Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Előznek a nők tüdőrákban

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

Egyre több nő betegszik meg tüdőrákban, mióta a dohánygyártó cégek azt sugallják nekik, karcsúságuk megőrzése érdekében gyújtsanak rá - állítják egyes szakértők. Az emelkedés sokkal intenzívebb, mint a férfiak esetében, az is lehet, hogy a szebbik nem képviselői átveszik a vezetést a jövő évtizedre. A londoni Kings College kutatóinak becslése szerint 2040 körül megháromszorozódhat a számuk, 26 ezerről 95 ezerre. (Összehasonlításként: a férfiak körében a halálos betegség előfordulása 8 százalékkal fog emelkedni, így 30 év múlva több mint kétszer annyi nőt kell ezzel a betegséggel kezelni, mint férfit.)

A daganatok közül a tüdőrák a harmadik leggyakoribb fajta a nőknél, a mellrák és a vastagbélrák után, de kétségtelenül ez követeli a legtöbb áldozatot. Csak a betegek 10 százalékának van esélye a túlélésre, főként azért, mert általában későn diagnosztizálják. Nagy-Britanniában ez a vezető halálok, évente 35 ezer életet követel, megelőzve ezzel a szívbetegségeket és egyéb rákfajtákat. A férfiaknál a ráta kezd stabilizálódni, miközben a nőknél továbbra is gyors emelkedést mutat. 


A nők a 60-as, 70-es években szoktak rá tömegével erre a káros szenvedélyre, mikor a dohányreklámokból a csillogás és törekvés áradt. Amanda Sanford, a Dohányzás és Egészség Akció munkatársa szerint sok cég reklámjában sovány, szép arcú modellek szívták a vékony, nőknek szánt cigarettát. "Így a dohányzást a soványsággal és a vonzó külsővel társították. Némelyik terméknek még a nevében is szerepelt a vékony szó. Habár azóta betiltották a dohánykészítmények reklámozását, továbbra is szorgalmazták a rossz szokást a női cigaretták bevezetésével. A nők lassabban szoktak rá, így a következmények is késleltetve jelentkeznek."

A British Journal of Cancer című folyóiratban megjelent kutatási anyag becslései szerint 2040-ben már 137 ezer ember lesz tüdőrákos. A növekedést részben a késleltetett hatások okozzák majd, illetve a társadalom előregedése, a tüdőrák ugyanis gyakoribb 50 év felett. Ráadásul több lesz köztük a nő, mint a férfi. A kampányolók felhívták a figyelmet, hogy a jobb diagnosztikai és kezelési módszerek mellett több pénzt is kellene rá szánni. Negyedannyi fedezet jut a problémára, mint a mellrákra, pedig háromszor annyian halnak bele.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.22 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések