Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyre több a hályogos szempanasz

kategória: Öregedés, Szemészet

A 70 év felettiek körében egyre több a hályogos szembetegségek előfordulása, ezért az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) nemrég arra hívta fel a figyelmet: a romló statisztikák ismeretében az embereknek néhány fontos dolgot tudniuk kell a hályogos betegségek kialakulásának megelőzésének vagy legalább elodázásának érdekében.

Az AAO kiemelte, mennyire fontos 40 éves korban mindenképpen megjelenni egy általános szemészeti vizsgálaton, ahol a hályogképződés jeleit már korai stádiumban felfedezhetik a szakorvosok. Ebben a korban kezdődnek ugyanis az ún. öregszeműség kialakulásához vezető folyamatok, vagyis a szem általános állapotának és a látásélesség romlásának első mozzanatai.

A hályogok kialakulásának természetesen vannak kockázati tényezői is, vagyis olyan környezeti, genetikai változók, amelyek elősegítik a súlyos szembetegség kialakulását. Az egyik ilyen tényező a családi halmozódás, vagyis, amennyiben egyenes ági családtagoknál előfordult már hályog, abban az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy a páciensnél is kialakuljon ilyen megbetegedés. De növeli a kockázatokat a cukorbetegség, a dohányzás, a napfénynek fokozottan kitett életmód, egyéb szemsérülések, illetve szemgyulladások megléte, de a hosszan tartó szteroidos készítmények alkalmazása is.

A hályogképződés kockázata csökkenthető azonban UV-szűrős napszemüvegek viselésével, illetve széles karimájú vagy sildes napsapkák hordásával, valamint a dohányzás abbahagyásával. A cukorbetegek esetében a magasabb kockázat miatt még fontosabb a megfelelő vércukorszint beállítása és fenntartása a hályogos betegségek megelőzése érdekében. 
A szemhályogok közül a veszélyesebb a zöldhályog, amelyre ma nem létezik megoldás, így ez az elváltozás gyógyíthatatlan, a szintén komoly panaszokat okozó szürkehályog azonban ma már igen jó hatásfokkal gyógyítható. A szürkehályog műtétek sikerrátája meghaladja a 95 százalékot is, ugyanakkor a szakemberek szerint a műtéti beavatkozás előtt mindenképpen mérlegelni kell, hogy a hályog miatti látászavarok valóban annyira zavaróak-e, hogy érdemes ilyen beavatkozás mellett dönteni.
Animáció: HáziPatika.com

2010.08.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések