Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megint füstbe borul a filmvászon?

kategória: Dohányzás

A korhatár nélküli filmekben található, dohányzással kapcsolatos jelenetek száma megduplázódott a 2010 és 2012 közötti időszakban, így most megint majdnem annyi dohányos jelenetet nézhetnek a fiatalok, mint egy évtizeddel ezelőtt. Szakértők szerint ez a növekedés visszavetheti az országos fiatalkori dohányzással kapcsolatos megelőző programok hatékonyságát. Az Egyesült Államok tiszti főorvosa pontosan egy évvel a mostani adatok megjelenése előtt figyelmeztette a közegészségügyi hatóságokat a filmek dohányzással kapcsolatos jelenetei és a fiatalok dohányzási szokásai közti kapcsolat veszélyeire.

A mostani vizsgálatok szerint a 2012-es, fiatalok által is megtekinthető filmekben összesen 14,8 milliárd "dohányzás-benyomás" található, ez 169 százalékos növekedést jelent a 2010-es történelmi mélyponthoz képest. A "dohányzás-benyomást" a filmekben található, dohányzással kapcsolatos utalások és az eladott jegyek szorzatával számították ki a tudósok. "A filmek sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos cigarettareklámok - figyelmeztetett Cheryl Healton, a dohányzás ellen kampányoló amerikai szervezet, a Legacy vezérigazgatója. - Minél több dohányzással kapcsolatos jelenetet látnak a fiatalok a filmekben, annál nagyobb az esélye, hogy ők maguk is elkezdenek dohányozni. A képernyőn látható, dohányzással kapcsolatos utalások a fiatalok százezreinek okozhatnak súlyos függőséget, és növelhetik a megbetegedések kialakulásának és a korai halálozásnak a kockázatát."

A felmérési adatok szerint 2010-re a három legnagyobb filmstúdió fiatalokat megcélzó filmjeiből szinte teljesen eltűntek a dohányzással kapcsolatos utalások. 2012-ben a Time Warner Warner Bros. nevű stúdiójának filmjeiben volt a legtöbb dohányzással kapcsolatos jelenet. Őket követte a Sony és a News Corp. 20th Century Fox stúdiója. A vizsgálatok szerint a Viacom (Paramount), a Disney és a Comcast (Universal) filmjeiben és sorozataiban kevesebb dohányzással kapcsolatos utalás volt tavaly, mint 2011-ben.

"A dohányzás filmekben való megjelenítése komoly aggodalomra adhat okot - mondta dr. Tom Frieden, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központjának (CDC) igazgatója. - Az Egyesült Államokban naponta 3800 kiskorú szívja el első cigarettáját: közülük ezren akár napi szintű fogyasztóvá is válhatnak. A dohányzás filmekben való megjelenítésének csökkentése a fiataloknak készülő filmek esetében életeket menthet, pénzt takaríthat meg, és szenvedéstől kímélheti meg a tinédzsereket, akik így megmenekülhetnek a dohányzással kapcsolatos krónikus megbetegedésektől."


A fiatalkori dohányzás leggyakoribb kiváltó okainak listáján 2002 óta a CDC szakértői ötödik helyen szerepeltetik a filmekben található utalásokat. A Legacy felmérései szerint az Egyesült Államokban a fiatalkorú dohányosok mintegy 37 százaléka a filmekben látható dohányzás miatt válik függővé. Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 800 ezer, 12 és 17 év közötti dohányos él. Közülük 250 ezren dohányzással kapcsolatos betegségekben fognak elhunyni, ez 50 éves korukig mintegy 18 milliárd dollárnyi egészségügyi költséget jelent majd.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.18 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések