Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyre kevesebb az infarktusos eset

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A legfrissebb felmérési adatok szerint az Egyesült Államokban egyre kevesebb a szívroham. A Medicare szakértői szerint 2002 és 2007 között 23 százalékkal csökkent a szívroham miatt kórházba szállított páciensek száma, ami évi 100 000-el kevesebb kórházi ápoltat jelent.

A Kaiser Permanente szakértői is hasonló eredményre jutottak, az ő kutatásaik szerint 1999 és 2008 között 24 százalékkal kevesebb embert szállítottak kórházba szívrohammal. Az Egyesült Államokban 1970 óta folyamatosan csökken a szívinfarktusban elhunytak száma. Bár a betegség előfordulása nem csökkent jelentősen, a modern orvostudománynak köszönhetően azonban egyre kevesebben halnak bele a régen életveszélyes betegségbe.

A különböző megelőző programok, amelyek arra ösztönöznek, hogy kevesebbet együnk, többet mozogjunk, szokjunk le a dohányzásról és figyeljünk oda a vérnyomásunkra és koleszterinszintünkre, úgy tűnik működnek.

A Kaiser Permanente szakemberi két csoportba osztják a szívinfarktusokat: a súlyosabb változatot a koronáriás artéria elzáródása okozza, és ez a szívizomzat tartós károsodását is okozhatja, az enyhébb változat esetében azonban az elzáródás nem teljes, így a vérhiány miatt fellépő szövetkárosodás nem olyan jelentős. A súlyosabb ST-szegmenst mutató miokardiális infarktus  (STEMI) gyakran végzetes kimenetelű. Az enyhébb, nem-STEMI gyógyításához azonban gyakran műtétre sincs szükség, hiszen vérhígítókkal és béta blokkolókkal sokszor megszüntethető az infarktus.

"Szerencsére az utóbbi időkben az enyhe infarktusok sokkal gyakoribbak, ennek is köszönhető, hogy évről-évre egyre kevesebben halnak meg szívrohamban" - nyilatkozták a Kaiser Permanente szakértői.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések