Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mitől kopik ennyire a térdünk?

kategória: Reumatológiai problémák, Sport, sport-egészségügy

Jelentősen nőtt a térdprotézis-műtétek száma. A "baby-boom" ötvenes éveiben járó gyermekei az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Finnországban egyre gyakrabban szorulnak erre a műtétre. A brit szakértők szerint ezért részben az elhízás járványszerű terjedése tehető felelőssé a jelenségért, mely túlterheli a térdízületet.

Az Arthritis and Rheumatism című folyóirat jelentése szerint sürgősen felül kellene vizsgálni, hogy az ennek a korosztálynak jó-e a beültetés, mivel a pótlások élettartama ismeretlen. Azt csak a 60-as, 70-es, 80-as éveikben járó betegek esetében vizsgálták, a fiatalabbaknál nem. A protézisek a legóvatosabb becslések szerint 15 évig működnek a fizikailag már kevésbé aktív idősebbek esetén. Sebészek úgy vélik, a fiatalabbak ennél is gyorsabban elhasználhatják a beépített műízületet.

A brit kutatók meg akarnak győződni arról, hogy a ma behelyezett protézis 30 év múlv, vagy még később is működőképes marad. Alan Silman professzor elmondta, több térdprotézisre van szükség jelenleg, mint a csípőízület hasonló műtétjére. 2010-ben majdnem 90 ezer ilyen beavatkozást hajtottak végre, ez az előző évhez képest 5,7 százalékos növekedés. "Egyre több a térdműtét, mert a népesség öregszik, és hízik - ez a két legfőbb oka a térd csont-ízületi gyulladásának, és egyre több esetben 50 év alatti ember szorul műtétre" - fejtette ki Silman professzor.


A térd csont-ízületi gyulladásában szenvedők kérik is a műtétet, hogy például folytathassák a sportolást, tehát nem ok nélkül fekszenek a kés alá. Viszont ha a protézist teszik ki erős terhelésnek, tudnunk kell, hogy a beültetett műízület nem romlik-e el idő előtt.

Finnországban dr. Jarkko Leskinen, a Helsinki Egyetem Központi Kórházának ortopéd sebésze összegyűjtötte az elmúlt harminc évben végrehajtott térdprotézis-műtétek adatait, és gyors növekedést tapasztalt a 30-as, 40-es, 50-es korosztály körében. "Ez aggasztó, mert nem tudjuk, mennyi a térdprotézisek élettartama. Ebből még baj is lehet" - vélekedett a kutató.

Animáció: HáziPatika.com

2012.01.26 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések