Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyre csak öregszünk, és fogyunk

kategória: Öregedés

Másfél millióval csökken 2060-ig a magyarországi népesség, és egyre inkább elöregedik a társadalom a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatói szerint. A KSH a szerdai népesedési világnap alkalmából mutatta be a Népességtudományi Kutatóintézet Demográfiai portré 2012 című kötetét. Magyarországon a halálozások számának több mint három évtizede tartó folyamatos növekedését a születések száma nem képes ellensúlyozni, ennek következtében 1981-től folyamatosan fogy a népesség.

2060-ra a születéskor várható átlagos élettartam nőhet - mondta Földházi Erzsébet, az intézet tudományos főmunkatársa. Várhatóan közelít egymáshoz a nők és a férfiak élettartama. A következő fél évszázadban a reális becslések alapján 8,5 millióra csökken a a magyarországi népesség, a 10 milliós szám csak a leginkább derűlátó feltételezések alapján tartható fenn. Jelentősen növekednie kellene a születendő gyermekek és a bevándorlók számának, illetve az élettartamnak ahhoz, hogy lassuljon a népességcsökkenés üteme.

Spéder Zsolt, az intézet igazgatója arról beszélt, hogy 2011-ben 88 050 gyermek született Magyarországon, és ez a szám soha nem volt még ilyen alacsony. A születések száma az elmúlt három évben jelentősen csökkent. Az elmúlt három évben a volt szocialista országok többségében és a nyugat-európai országokban is csökkent a termékenység, ez részben a jelenlegi gazdasági válság következménye. Magyarország Európa és a világ egyik legalacsonyabb termékenységű országa, az uniós tagállamok között az utolsó előtti helyen áll - Lettországot előzi meg.

A vezető halálokok hasonlóak, mint a nyugati országokban, de Magyarországon általában korábbi életszakaszban jelentkeznek - mondta Bálint Lajos tudományos főmunkatárs. Az öngyilkosságok számát tekintve Magyarország már nem világelső, a keletre fekvő egykori szovjet tagállamokban magasabbak az értékek.

Az ENSZ 1987-es döntése alapján minden év július 11-én tartják a népesedési világnapot, miután 1987-ben ezen a napon érte el a Föld lakóinak száma az ötmilliárdot. Az ENSZ számításai szerint a hétmilliárdodik ember 2011. október 31-én született. A világszervezet előrejelzése szerint az évszázad közepén 9,3 milliárd ember él majd a Földön, 90 százalékuk a fejlődő országokban.

2012.07.14 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések