Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyéves a Délkelet-ázsiai Aranymúzeum

kategória: Programajánló

Ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, táncbemutatókkal és zenei programokkal ünnepli pénteken fennállásának egyéves évfordulóját a Zelnik István műgyűjtő által alapított budapesti Aranymúzeum. 2011. szeptemberében nyitotta meg kapuit az Andrássy úti Rausch-villában. Az évfordulós programok sorát pénteken 17 órától Zelnik István Seuso-kincsekről tartott előadása nyitja, majd Novák Tibor tárja fel a külvilágtól elzárt Burma alig ismert kultúráját néhány tárgy segítségével. A programok között lesznek indonéz és thai táncbemutatók, valamint Vámosi Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész is fellép. Az este során óránként indulnak tárlatvezetések, 19 és 21 órakor maga a múzeumalapító mutatja be gyűjteményét.

Az állandó kiállítás összeállításakor több szempontot is figyelembe vettek. Az Aranymúzeum anyaga így egyrészt kronológiailag végigköveti a térség történelmének több mint kétezer évét a törzsi kultúrák korától a tyám és jávai királyságokon át a Khmer Birodalomig, másfelől számos műtárgy révén bemutatja a Délkelet-Ázsiát ért legfontosabb impulzusokat: a hinduizmust, a buddhizmust és a tengeri kereskedelmet.

A múzeumban több mint ezer nemesfém tárgy látható, többnyire arany, ezeken kívül hasonló mennyiségű porcelán, drágakő, fajansz, elefántcsont, kő és bronz műkincs kapott helyet. A kiállított anyag biztosítási összértéke 40 milliárd forint; a remekműveket két szinten, kilenc teremben, összesen 1500 négyzetméteren mutatja be a múzeum.

2012.09.20 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tippek:

    Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


    Szponzorált hirdetések