Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyetlen kanál só is tompítja az agyat

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés, Táplálkozás

Egyetlen teáskanálnyi só is "tompítja az agyat", és megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A túl sok só az orvosok szerint az agyunknak és a szívünknek sem tesz jót. Kanadai tudósok szerint a magas sótartalmú étrenden élő, keveset mozgó idős emberek gyorsabb mentális romlást tapasztalnak, mint azok, akik jobban odafigyelnek sóbevitelükre. Aggasztó adat, hogy már naponta valamivel több mint egy teáskanál só is tompíthatja az agyat, és növelheti az Alzheimer-kór kockázatát.


A Torontói Egyetem kutatói dr. Alexandra Fiocco vezetésével 1262 egészséges, 67 és 84 év közötti férfi és nő sófogyasztását és fizikai aktivitását vizsgálták hároméves időszakban. Eredményeik azt mutatták, hogy a sok nátriumot tartalmazó étrend, kevés testmozgással ötvözve különösen káros az idős felnőttek kognitív teljesítményére.

Azok az ülő életmódot élő idősek, akik nem fogyasztottak nagy mennyiségű sót, nem mutatták a kognitív hanyatlás jeleit a vizsgálati időszakban. A kutatásban a nagy mennyiséget több mint napi 3090 mg tiszta nátriumban határozták meg, ami alig több mint napi egy teáskanálnyi só. Ez a mennyiség egyébként 15 zacskó chipsszel, három és fél Big Mac-kel vagy két teljes "angol reggelivel" egyenértékű (egy "szabványos" angol reggeli általában néhány szelet sült szalonnából, posírozott tojásból, sült paradicsomból és gombából, kolbászból és pirítósból áll). A Neurobiology of Aging szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a vizsgálat résztvevői közül néhányan majdnem háromszorosát fogyasztották ennek a mennyiségnek.

A kutatók szerint a só és az agyműködés romlása közötti összefüggés ismerete segíthet az embereknek abban, hogy egészségesebben öregedjenek. Az ilyen korúaknak rá kell ébredniük, hogy a hosszú ücsörgés a televízió előtt és a sós rágcsálnivalók fogyasztása nem tesz jót nekik.

A kutatások egyébként azt mutatták, hogy ha valaki körülbelül 3 grammal csökkenti napi sóbevitelét (ami hat szelet kenyérnek felel meg), akkor egynegyedével csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is.

Animáció: HáziPatika.com

2011.09.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések