Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyetlen hét, és helyreáll a rend

kategória: Pszichológia

Elegendő volt egyetlen hét kempingezés a Sziklás-hegységben ahhoz, hogy összhangba hozza nyolc ember belső óráját a napfelkeltével és a naplementével. A nyolc önkéntes a Coloradói Egyetem szakembereinek a mesterséges fény emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatásában vett részt, amely alvásproblémákkal küzdők számára is próbál megoldást találni. A Current Biology folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány készítői azt találták, hogy az összhangba hozás ez alatt a rövid idő alatt valamennyi résztvevő esetében megtörtént, legyen az illető korán kelő vagy későn fekvő a mindennapokban. "Az a csodálatos, ahogyan a belső óránk teljességgel szinkronban kerül alig egy hét alatt a Nap járásával" - hangoztatta Kenneth Wright professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A villanyfény, amely az 1930-as években világszerte elterjedt, hatással van az emberi szervezet napi biológiai órájára, az úgynevezett cirkadián ritmusra, amely meghatározza, hogy mikor legyünk ébren, mikor aludjunk. A mesterséges fény lehetővé teszi az ember számára, hogy éjszaka tovább fennmaradjon, mint az a természet szerint lehetséges lenne.

A kutatók egy héten át figyelték a nyolc résztvevő mindennapjait. A résztvevők csuklójukon monitort viseltek, amely rögzítette a fény intenzitását, ezek időpontját, a résztvevők tevékenységét. Egy hét elteltével rögzítették a résztvevők belső órájának járását laboratóriumban oly módon, hogy mérték a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon szintjét. A második héten következett a kempingezés a Sziklás-hegységben, amikor ugyanezen adatokat rögzítették folyamatosan. A hét során a kempingezőket csak napfény érte, és esténként kicsiny tábortűz fénye.

A résztvevők biológiai éjszakái átlagosan két órával később kezdődtek, ha mesterséges fénynek voltak kitéve. Azon a héten, amikor a mindennapjaikat élték, a korábban keltek fel, mint ahogyan biológiai éjszakájuk befejeződött volna. Egy hét kempingezés után, amikor a résztvevőket négyszer akkora fényerősség érte, mint a mindennapokban, biológiai éjszakájuk a naplemente körül kezdődött és a napfelkeltével ért véget. Közvetlenül azután keltek fel, amikor biológiai éjszakájuk befejeződött. Valamennyi résztvevő összhangba került a napkeltével és a napnyugtával, még akkor is, ha a korábbi mérés során kiderült róluk, hogy későn fekvők vagy korán kelők.

2013.08.09 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyszerszedés buktatókkal

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések