Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Génjeinkben hordjuk az influenza titkát

kategória: Influenza (világ)járvány

Egyesek genetikailag hajlamosabbak arra, hogy elkerüljék az influenzát, míg másokat minden évben ledönt a lábukról - derült ki egy brit önkéntesekkel végzett kísérletből. A jó hír a kevésbé szerencsések számára az, hogy a felfedezés egy általános kezelés kifejlesztéséhez vezethet.


A kutatók 17 egészséges személyt oltottak be influenzavírussal, és öt napig figyelték a fejleményeket. Az alanyok közül kilencen betegedtek meg, a többiek nem mutattak tüneteket.

A megfigyelés alatt nyolcóránként megvizsgálták a géneket az alanyok vérmintáiban. Azokban, akik megbetegedtek, 36 órával a tünetek megjelenése előtt akut gyulladás alakult ki bizonyos géneken. Ez a genetikai jellemző a legsúlyosabban megbetegedett személyekben volt a legerőteljesebb. Azokban viszont, akik nem betegedtek meg, egy teljesen más genetikai jellemző aktiválódott.

A kutatók ezt a jellemzőt "stressz elleni válaszként" értelmezték, amely azt mutatja, hogy az alanyok szervezete aktívan leküzdi a vírust. Ez a felfedezés pedig arra enged következtetni, hogy a szakemberek új módot találhatnak az influenza korai kimutatására, és megelőző intézkedéseket tehetnek, mielőtt a legsúlyosabb tünetek jelentkeznek.

Peter Openshaw, az Imperial College professzora elmondta, hogy kutatásuknak azért van különös jelentősége, mert nemcsak az influenzára, hanem más fertőző betegségekre is vonatkoztatható. Sokat segíthet az influenza világjárványok esetében, és az olyan halálos betegségek korai kimutatását is lehetővé teheti, mint például az ebola.

Animáció: HáziPatika.com

2011.09.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Talpra álltak a súlyos csontritkulás után

Újra minőségi életet élhet és képes magát ellátni súlyos csonttörés után is az az idős ember, aki megkapja a megfelelő kezelést. Erre példa az a két asszony, aki videónkban a csontritkulás okozta problémáiról és a kezelésekről beszél.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések