Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyen szóját, tofut a csípőtörés megelőzésére!

kategória: Alternatív medicina, Öregedés, Reumatológiai problémák, Táplálkozás

A változó koron túli hölgyek szójában dús étrenddel csökkenthetik esélyeiket a csípőtörésre.

Dr. Woon-Puay Koh, a Szingapúri Állami Egyetem munkatársa és kollégái kimutatták, hogy a menopauzán túli hölgyek körében 21-36 százalékkal csökken a csípőtörés esélye, ha szóját tartalmazó ételeket fogyasztanak.

A napi szójabevitel ajánlásuk szerint 1000 kalóriánként 2,7 gramm szójafehérjét, és 5,8 gramm szintén szójából származó izoflavont kell hogy tartalmazzon. Ez a mennyiség megfelel 49.6 gramm tofu elfogyasztásának. Dr. Koh a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy ez a mennyiség valamivel magasabb, mint amennyit egy átlagos nyugati étrend tartalmaz.


A kutatócsoport 63 ezer kínai férfi és nő szójafogyasztását vizsgálta 1993 és 1998 között, akik ekkor 45 és 73 év közöttiek voltak. A követéses vizsgálat egészen 2006-ig folyt tovább, melynek során megállapították, hogy 276 férfi, és 692 nő szenvedett el csípőtörést. Az esemény bekövetkeztekor az urak átlagosan 71, míg a hölgyek 73 évesek voltak.

Az adatok és az eredmények, melyek a szója jótékony hatását alátámasztják az American Journal of Epidemiology című szaklapban jelentek meg.

Az eredmények alátámasztják egy korábbi, Sanghajban végzett vizsgálat konklúzióját is, mely során kimutatták, hogy a magasabb szójabevitel harmadával csökkenti a csípőtörés esélyét.

Dr. Koh szerint a pontos hatásmechanizmus felderítése érdekében további vizsgálatokra van szükség, ám az nagyon valószínű, hogy az izoflavonok vezető szerepet játszanak a szója csonterősítő hatásának kialakításában.

Animáció: HáziPatika.com

2009.10.26 22:37:14

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések