Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyen sárga gyümölcsöket, aki sokáig akar élni

kategória: Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Először sárga színű növényekben találták meg ezeket a biológiailag aktív anyagokat, azért nevezték el őket flavonoidoknak, mert flavus latinul sárgát jelent. Gyógyító tulajdonságaikat már sok korábbi megfigyelés jelezte, most egy új, nagyszabású tanulmány egyértelműen igazolta kedvező hatásukat. A növényekben, gyümölcsökben több ezer flavonoid lehet, a tudomány még csak kis hányadukat azonosította. A biológiai kutatás azt mutatta, hogy a flavonoidok szív- és érbetegségek, rosszindulatú daganatok ellen védenek, számos kísérlet utalt arra, hogy különböző állatok öregedését is lassítják.

Marjorie Mc Cullough és munkatársai a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket kutatják, vizsgálatukban százezernél több amerikai egészségét követték hét éven keresztül. Az együttműködés kezdetén igen részletes egészségügyi fölmérés történt, hogy csak biztosan egészséges emberek kerülhessenek a hosszú ideig követett csoportba. A vizsgált személyek átlagos életkora 70 év volt. Az indulásnál 152 élelmiszerre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, így igen pontosan ismerték a résztvevők átlagos kosztját.

A szakemberek hét év után kimutatták, hogy azok körében volt a legritkább a szív- és érrendszeri halálozás, akik a legtöbb flavonoidot ették friss zöldség és gyümölcs formájában. A férfiak és a nők között különbséget figyeltek meg. A férfiak számára a flavonoidok főleg az agyi katasztrófa szempontjából bizonyultak védő hatásúnak: a legkevesebb flavonoidot evőkhöz képest a zöldséget és gyümölcsöt kedvelők 37 százalékkal ritkábban kaptak szélütést. A flavonoidok 10 százalékkal csökkentették az infarktus gyakoriságát is férfiaknál, de a nők körében ez a kedvező hatás kétszerte erősebb volt.


Animáció: HáziPatika.com

2012.02.17 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések