Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyen portugál ételeket a szíve védelmében!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a dél-európai atlanti étrend - ha nem akarják túlságosan szigorúan betartani - megóvhatja a szív egészségét.

Portugália északi, illetve Spanyolország északnyugati részének lakói (Galícia) körében igen alacsony a szívbetegség miatt bekövetkező halálesetek száma - jegyezte meg munkatársaival Dr. Andreia Oliveira, a portói orvosi egyetem munkatársa. Ez a halálozási arány nagyon hasonló Franciaországéhoz, Olaszországéhoz és Görögországéhoz, ahol általában a gyümölcsökben, zöldségekben, olívaolajban, teljes kiőrlésű gabonában és mogyorófélékben gazdag, tejtermékben és vörös húsokban viszonylag szegény mediterrán étrendet követik.

A dél-európai atlanti étrend (SEAD), mely Portugália északi részén és Galíciában őshonos, sok halat tartalmaz (különösen tőkehalat), vörös húst, sertést, tejtermékeket, zöldséget, hüvelyeseket, burgonyát és bort. A kutatók meg akarták vizsgálni, hogy ennek a táplálkozási mintának van-e valami köze a régióban tapasztalható alacsony szívbetegségi kockázati rátához. Ugyanarról a területről megvizsgáltak 820 olyan embert, aki már átesett infarktuson, és 2 196 olyat, aki nem.

Azoknak, akiknek az étrendje a leginkább hasonlított a SEAD-ra, 33 százalékkal csökkent az esélyük a szívinfarktusra. Egy kilencfokú skálán értékelve (ahol a 9-es jelenti a leginkább hasonlító étrendet) pontonként 10 százalékkal csökkent a szívbetegségek esélye.

A kutatók azonban azt is felfedezték, hogy a hagyományos étrend egy kis trükkel még hasznosabb lehet. Amikor a tudósok értékelték a SEAD-hoz való hasonlóságot, a vörös hús, a sertés és a burgonya fogyasztásáért elvettek pontokat. Akik ezt a mintázatot követték, azoknál 60 százalékkal csökkent a szívinfarktus kialakulásának valószínűsége. "A SEAD szívbetegségekkel kapcsolatos előnye egy kicsit alacsonyabb a mediterrán étrendénél. Ha a burgonya és a vörös húsok fogyasztását csökkentik, akkor a SEAD hatása nagyon hasonló lehet a mediterránéhoz" - jegyezte meg Oliveira a Reuters Health-hez intézett e-mailjében. A SEAD nagyon ízletes. "Még van mit tanulni a SEAD más egészségügyi hatásairól például az elhízással, agyvérzéssel és többféle ráktípussal kapcsolatban" - szögezte le Oliveira.

2010.06.11 00:02:00

forrás: Medipress



Szponzorált hirdetések