Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyelőre maradnak a férfiak

kategória: Genetika

Tyúkgének vizsgálatával cáfolta egy svéd és brit nemzetközi kutatócsapat azt a korábbi feltételezést, hogy eltűnőben van a férfiak nemmel összefüggő Y-kromoszómája. Az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben közzétett eredményeik szerint még nagyon hosszú ideig velünk marad az Y-kromoszóma.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a csirkék tojóinak W jelű nemi kromoszómáján lévő gének miként adódnak tovább generációról generációra, és hogyan függenek össze a termékenységgel. Azt találták, hogy bár ezek a kromoszómák az eltelt évmilliók alatt zsugorodtak, és sokat elvesztettek eredeti génjeik közül, azok, amelyek mégis megmaradtak, különlegesen fontosak a termékenységben, ezért valószínűtlen, hogy eltűnnének. "Velünk marad az Y-kromoszóma. Kimutattuk, hogy az Y és W-kromoszóma nagyon fontos a termékenységben - az Y a hímekben és a W a nőstényekben. Túlélésük kulcsa a W-hez kapcsolódó gének fejlődési képessége, ami azt sugallja, hogy az Y és a W-kromoszóma is még nagyon sokáig velünk fog maradni" - szögezte le Judith Mank vezető szerző, a University College London munkatársa közleményében.

A tyúkok W-kromoszómája teljesen hasonló a férfiak Y-kromoszómájához abból a szempontból, hogy mindkettő nemhez kötődik, és a genom többi részével ellentétben nem rekombinálódik, amikor a női és férfi egyed szaporodik. (A rekombináció során a kromoszómákban összekapcsolódó gének elszakadnak egymástól, ez teszi lehetővé, hogy a kiválasztódás eredményesebb legyen, ugyanakkor a genom megszabadulhasson benne lévő génhibáktól.)

2012.05.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább


Szponzorált hirdetések