Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyedül az influenzavírus fenyeget világjárvánnyal

kategória: Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Az influenzavírus az egyetlen igazán veszélyes vírus, amely világjárványt okozhat - jelentette ki Peter C. Doherty, a Szegeden tartott Szent-Györgyi Albert Konferencián megjelent kilenc Nobel-díjas tudós egyike. "A legtöbb vírus nem változtatja gyakran a felépítését, patogenitását. Ez alól az influenzavírus kivétel" - magyarázta nagysikerű előadásában az immunológia egyik legnagyobb élő alakja.


Az influenza vírusa folyamatosan változtatja genetikai összetételét, nagy a változékonysága, új és új vírusok jönnek létre. "Főként a sertésekben és a vízimadarakban felbukkanó vírusokra kell odafigyelni" - hangsúlyozta az ausztrál születésű tudós, aki máig egyetlenként állatorvosi diplomával nyerte el 1996-ban az orvosi Nobel-díjat, és jelenleg az év három hónapjában az Egyesült Államokban, a memphisi St. Jude Gyerekkórház immunológiai részlegét irányítja, az év többi részében pedig a Melbourne-i Egyetemen tevékenykedik. Mindkét kutatócsoportja a fertőzések kezdeti szakaszával foglalkozik, azt vizsgálják, hogy mi zajlik a szervezetben közvetlenül a vírusfertőzés után.

Peter C. Doherty adott elsőként választ arra, hogy miként ismeri fel a szervezet a saját, vírussal fertőzött sejtjeit. Kitüntetett kutatótársaival azt vették észre, hogy az úgynevezett T-sejtek, az immunrendszer nyirokeredetű sejtjei a szervezet számára idegen vagy káros antigéneket különleges módon érzékelik. Úgy ismerik föl a szervezet számára idegen anyagokat, hogy az egyes sejtekben földarabolódott fehérjék darabjait a saját sejtfelszíni fehérjéik, struktúráik mellé kirakják. Az immunrendszer működésének kulcsa, hogy a szervezet felismerje a saját magában képződött kóros sejteket, például a daganat bizonyos fehérjetermékeit, amelyeket el kell tüntetni. A T-sejt eredetű felismerésben nem magát az idegen anyagot, hanem annak feldolgozott "termékeit", a peptideket azonosítja a T-sejt, a végeredmény azonban ugyanaz: a szervezet számára káros anyagok - vírusok, daganatok - elpusztítása.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.24 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések