Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megúszhatják a tüdőrákot a dohányosok vérnyomáscsökkentővel ?

kategória: Daganatos betegségek

Állatkísérletes modellben a losartan vérnyomáscsökkentő szer csillapította a cigarettafüst okozta tüdőkárosodás kockázatát a Johns Hopkins Egyetem, valamint a Merck gyógyszeripari cég vizsgálata szerint. Egereknél a losartan képes megelőzni a tüdőszövet cigarettafüst okozta elváltozásait, a légutak falának megvastagodását, a gyulladást és a tüdőtágulást - olvasható a Journal of Clinical Investigation legutóbbi számában.

Dr. Enid Neptune és munkatársainak vizsgálata felveti, hogy a losartant és a hasonló támadáspontú szereket lehetne alkalmazni a dohányzással kapcsolatba hozható tüdőbetegségek kezelésére. Ez azért is jó hír, mert e gyógyszerek használata egyébként is engedélyezett, a magas vérnyomás kezelésének hatásos szerei, emiatt könnyű megtalálni a helyüket a krónikus tüdőbetegségek kezelési paneljében.


Amennyiben a klinikai tesztek is sikeresnek bizonyulnak, milliók tüdejének egészségét állíthatja helyre a szer. A dohányzással kapcsolatba hozható krónikus légúti betegség fő tünetei közé a légzés nehezítettsége, köhögés, és túlzott nyáktermelés tartozik. A vérnyomáscsökkentő szer segítségével akár a sebészi beavatkozás, és a szervátültetés is elkerülhető lehetne. Mindazonáltal az állatkísérletes eredmények gyakran nem nyernek megerősítést emberek esetén.

Animáció: HáziPatika.com

2012.01.17 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések