Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy új vizsgálati módszer megelőzheti a fölösleges tüdőműtétet

kategória: Daganatos betegségek

Miközben az Európai Unióban a tüdőrák okozta halálozás csökken, ez a hazai statisztikára nem mondható el. Ha valakinek a tüdejében daganat jelenik meg, nem könnyű megmondani, hogy az jóindulatú-e, vagy tüdőrák, mely sürgős kezelést igényel. Belga kutatók új vizsgáló eljárással lehetővé tették, hogy a rosszindulatú daganat pontosabb elkülönítésével javuljanak a betegek túlélési esélyei.

A légzőszervi betegségekről tartott idei európai kongresszuson, Amszterdamban hangzott el Johan Coolen előadása, aki az egyik legkorszerűbb vizsgáló technika, a PET-CT eljárás további kiegészítéséről számolt be. A belga professzor Leuvenben dolgozik és munkatársaival biztató eredményeket ért el a jóindulatú tüdődaganatok és a tüdőrák elkülönítése terén.


A PET (Pozitron Emissziós Tomográfia) vizsgálat láthatóvá teszi a különböző biológiai anyagokból kibocsátott pozitronokat. A vizsgálat során beadott, izotóppal jelölt anyag a rosszindulatú sejtekben fölhalmozódik, és ezzel a technikával láthatóvá válik. Ha ezt az eljárást komputertomográfiával kombinálják, a legkülönbözőbb szövetekben megjeleníthetők az ép és a kóros területek. A CT metszeteknek megfelelő képeket készít, így térben ábrázolni lehet a daganatot.

A belga kutatók úgy módosították az eleve rendkívüli technikát, hogy a hozzáadott módszer méri a tüdőben a folyadékmozgást is és, ezzel már a tüdőrák korai szakában jelzi a szerkezeti változásokat. Az új eljárás nem igényel sugárterhelést és vértelen.

50 betegnél alkalmazták a kombinált vizsgáló eljárást. A PET-CT ezekben az esetekben tüdőráknak vagy arra gyanúsnak véleményezte a daganatot. A kiegészítő vizsgálat egy nappal a műtét előtt történt. A PET-CT 33 esetben pontos diagnózist adott, 7 esetben tévedett, és 10 esetben nem tudta meghatározni az elváltozást. A módosított technika a tíz, előzőleg kérdőjeles eset mindegyikét pontosan értékelte, és az 50 esetből csak öt esetben nem adott pontos diagnózist.

A kutatók azt remélik, hogy a kiegészített eljárás, mely a gyulladásos területeket is pontosan jelzi, lehetővé teszi, hogy csak a valóban rosszindulatú daganatokat operálják.


Animáció: HáziPatika.com

2011.11.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

A növények titkos ereje

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések