Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A böjtölés jót tesz az egészségnek

kategória: Diabétesz, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A böjtölés leginkább vallási rituálékkal, politikai tiltakozással vagy diétával kapcsolatosan szokott szóba kerülni. Amerikai kutatók most bebizonyították, hogy a rendszeres időközönként megismételt koplalás jótékony hatással van a szívre és az egészségi állapotra. Az Intermountain Orvosi Központ Szív Intézetének kutatói azt találták, hogy a böjtölés nemcsak a szívkoszorúér-betegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem a koleszterinszintre is jó hatással van. (A diabétesz és a túl magas koleszterinszint a szívbetegségek ismert rizikófaktorai.)

A kutatók a felfedezést saját korábbi, 2007-es tanulmányuk alapján tették, amely összefüggést talált a koplalás és a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkenése között. Az új kutatás bebizonyította, hogy a böjtölés jelentős mértékben lecsökkenti az olyan szívbetegségeket okozó rizikófaktorokat is, mint a trigliceridek (vagyis a táplálkozás során felvett semleges zsírok), a túlsúly és a magas vércukorszint.

"Felfedezésünk bebizonyította, hogy korábbi kutatásunk eredményei sem a véletlenen alapultak" - mondta dr. Benjamin D. Horne, az Intermountain Központ kardiovaszkuláris és genetikai járványtan részlegének igazgatója. A koplalás kínzó éhséget vagy stresszt eredményez. Válaszul a szervezet több koleszterint szabadít fel, vagyis testünk a glükóz helyett a lerakódott zsírt használja üzemanyagként. Ennek következtében lecsökken a zsírsejtek száma, és minél kevesebb zsírsejt található a szervezetben, annál kisebb az inzulinrezisztencia vagy a diabétesz kialakulásának kockázata, magyarázta a felfedezés jelentőségét dr. Horne.

2011.04.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések