Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vírusölő gyógyszer

kategória: Gyógyszerészet

Olyan új szert fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársai, mely képes felismerni és elpusztítani különböző vírusokkal megfertőzött sejteket, így vetve gátat a fertőzés terjedésének. Vírusok ellen eddig nem volt a kezünkben olyan szer, mint az antibiotikumok a baktériumfertőzés kezelésére. A PLoS One legutóbbi számában megjelent tanulmány során az új szert 15 féle vírussal szemben tesztelték, és mindegyikkel szemben hatásosnak bizonyult.

A vizsgálatban szerepelt a közönséges megfázás vírusa, a H1N1 influenzatörzs, a gyermekbénulás vírusa és a vérzéses láz több kórokozója. A szer azokat az RNS-molekulákat veszi célba, melyet csak a fertőzött sejtek termelnek. Todd Rider és munkatársainak stratégiája akár minden vírussal szemben hatásos lehet. A munkacsoport már mintegy 11 éve próbálkozik széles spektrumú antivirális szer kifejlesztésével, miután feltalálták a Canary nevű bioszenzort, mely igen hamar képes felismerni a kórokozókat. Amennyiben az elemzés hatásos, már csak egy lépés lenne a fertőzött sejtek kezelése.


Az új szer, a Draco a sejt saját védelmi rendszerét hívja segítségül, beindítva a programozott sejthalál folyamatát. Amikor a vírus bekerül a sejtbe, átállítja annak működését, hogy a vírus kezdjék reprodukálni, minél több példányban. Ehhez a vírus kettős szálú RNS-t hoz létre - ilyen az emberi és állati sejtekben máskülönben nincs jelen. A kettős szálú RNS megjelenése beindítja a sejt védelmi rendszerét, és ez a sejtek öngyilkosságához vezet. Csakhogy a vírusok kísérletet tesznek ennek kicselezésére. A Draco egy mesterséges fehérje, melynek egyik vége a kettős szálú RNS-t ismeri fel, míg a másik vége a sejthalálhoz vezető programot hívja meg. Ugyanakkor a vírussal nem fertőzött, normális sejtek épen maradnak.

A legtöbb tesztet a H1N1 influenzatörzzsel végezték el. Sejttenyésztés során a sejteket H1N1-gyel fertőzték, majd kísérleti egerekbe fecskendezték. A Draco ezeket az egyedeket teljesen meggyógyította anélkül, hogy toxikus hatás jelentkezett volna. A kedvező állatkísérletes eredményeket követően várható a szer embereken való klinikai kipróbálása. Szakértők szerint remélhetjük, hogy a vírusok nem lesznek képesek ellenálló képességet kifejleszteni e stratégiával szemben.

2011.08.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések