Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vírusölő gyógyszer

kategória: Gyógyszerészet

Olyan új szert fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársai, mely képes felismerni és elpusztítani különböző vírusokkal megfertőzött sejteket, így vetve gátat a fertőzés terjedésének. Vírusok ellen eddig nem volt a kezünkben olyan szer, mint az antibiotikumok a baktériumfertőzés kezelésére. A PLoS One legutóbbi számában megjelent tanulmány során az új szert 15 féle vírussal szemben tesztelték, és mindegyikkel szemben hatásosnak bizonyult.

A vizsgálatban szerepelt a közönséges megfázás vírusa, a H1N1 influenzatörzs, a gyermekbénulás vírusa és a vérzéses láz több kórokozója. A szer azokat az RNS-molekulákat veszi célba, melyet csak a fertőzött sejtek termelnek. Todd Rider és munkatársainak stratégiája akár minden vírussal szemben hatásos lehet. A munkacsoport már mintegy 11 éve próbálkozik széles spektrumú antivirális szer kifejlesztésével, miután feltalálták a Canary nevű bioszenzort, mely igen hamar képes felismerni a kórokozókat. Amennyiben az elemzés hatásos, már csak egy lépés lenne a fertőzött sejtek kezelése.


Az új szer, a Draco a sejt saját védelmi rendszerét hívja segítségül, beindítva a programozott sejthalál folyamatát. Amikor a vírus bekerül a sejtbe, átállítja annak működését, hogy a vírus kezdjék reprodukálni, minél több példányban. Ehhez a vírus kettős szálú RNS-t hoz létre - ilyen az emberi és állati sejtekben máskülönben nincs jelen. A kettős szálú RNS megjelenése beindítja a sejt védelmi rendszerét, és ez a sejtek öngyilkosságához vezet. Csakhogy a vírusok kísérletet tesznek ennek kicselezésére. A Draco egy mesterséges fehérje, melynek egyik vége a kettős szálú RNS-t ismeri fel, míg a másik vége a sejthalálhoz vezető programot hívja meg. Ugyanakkor a vírussal nem fertőzött, normális sejtek épen maradnak.

A legtöbb tesztet a H1N1 influenzatörzzsel végezték el. Sejttenyésztés során a sejteket H1N1-gyel fertőzték, majd kísérleti egerekbe fecskendezték. A Draco ezeket az egyedeket teljesen meggyógyította anélkül, hogy toxikus hatás jelentkezett volna. A kedvező állatkísérletes eredményeket követően várható a szer embereken való klinikai kipróbálása. Szakértők szerint remélhetjük, hogy a vírusok nem lesznek képesek ellenálló képességet kifejleszteni e stratégiával szemben.

2011.08.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések