Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új terápiás eredmény rák ellen

kategória: Daganatos betegségek

Igen ritka esetben a szervezet immunrendszere képes elpusztítani a tumorsejteket. Az antitestterápia célzott besugárzással lehet az egyik járható út a jövőben.

A New England Journal of Medicine legfrissebb száma egy olyan nőről számol be, akinél 2004-ben állították fel a bőr pigmentsejtes rosszindulatú daganata, a melanoma diagnózisát. Speciális módon erősítették nála az immunrendszer reakcióját, és ezt célzott besugárzással egészítették ki. Hét év alatt, 2011 áprilisáig a daganat visszafejlődését tapasztalták. Ez a sikertörténet azonban sajnálatos módon az esetek elenyésző kisebbségéhez tartozik.

A betegnél már eleve megvolt az egyik antigénnel szembeni immunválasz, ami az ipilimumab nevű gyógyszerre való jobb reagálóképességet ígéri. A besugárzás tovább erősítette az immunrendszert, ami dr. Jedd Wolchok (Ludwig Rákkutató Intézet és Memorial Sloan-Kettering Intézet, New York) szerint még erőteljesebb választ váltott ki a betegség szempontjából fontos fehérjével szemben. Ennek az volt az oka, hogy a sugárterápia csökkentette az immunrendszer működését gátló sejtes elemek mennyiségét.

Az eset befolyással lehet mind a melanoma, mind a prosztatarák terápiás stratégiájára.

2012.03.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések