Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy szigeten őrzik a hosszú élet titkát

kategória: Öregedés

A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai - mutat rá az Athéni Egyetemen végzett tanulmány, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát. Az apró sziget 65 évnél idősebb lakóinak bevonásával készült vizsgálat szerint a helyiek átlagosan egy évtizeddel tovább élnek, mint az európaiak többsége, és emellett életük végén is remek egészségügyi állapotnak örvendenek. A szakemberek szerint a szigetlakók életmódjának több pontja is meghatározó szerepet játszik hosszú élettartamukban - adta hírül a BBC News.

Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst. A kilencven évnél idősebb szigetlakók esetében tízből hatan még mindig nagyon aktívak fizikailag, míg Európa többi részén ez az arány 20 százalék. A helyiek olívaolajban készítik az ételek többségét, táplálkozási és gyógyászati célokra a hegyoldalakról gyűjtött, vadon termő zöldségeket, illetve gyógyfüveket használják.

Az idősebbek kedvelt napi itala az egyebek között szárított zsályából, kakukkfűből, mentából és kamillából főzött tea, amelyet helyi mézzel édesítenek. Ikarián viszonylag alacsony a dohányzók aránya, bevett szokásnak számít a délutáni szunyókálás, a helyiek életritmusa kellemesen lassú, az emberek szoros kapcsolatot ápolnak a családjukkal, barátaikkal és mérsékelt mennyiségű bort fogyasztanak. A kiterjedt családban az időseknek fontos társadalmi szerepük van, a depresszió és az időskori elbutulás aránya is alacsony.

Az Athéni Egyetem kardiológusa, Krisztina Krüszohou szerint a szigetlakók ugyanazoktól a betegségektől - egyebek között ráktól, illetve szív- és érrendszeri betegségektől - szenvednek, mint a világ bármely más részén élők, ám ezek náluk életük későbbi szakaszában jelentkeznek. "Ezeket a betegségeket nem lehet elkerülni, de az itteniek évekig képesek megőrizni ugyanazt az életminőséget" - mondta. A kardiovaszkuláris betegségek máshol nagyjából 55 és 60 éves kor között jelentkeznek, ám az Ikarián élőknek csupán tíz évvel később kell számolniuk a tünetekkel.

Az egyetem a jövőben geológiai tanulmányokat fog végezni annak kiderítése érdekében, hogy a térségben tapasztalható természetes radioaktivitás vajon hatással van-e a rákos megbetegedésekre. Ikariát a közelmúltban az úgynevezett "kék zónák" közé sorolták. E területek, például a japán Okinava, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda lakói tovább élnek az átlagosnál.

2013.01.11 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések