Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy rutinvizsgálat az érszűkület megelőzésére

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek

Díjazták azokat az orvosi praxisokat, ahol a szakemberek az EReink Védelmében (ÉRV) Program keretében a legtöbb rutinvizsgálatot végezték el a tünetmentes perifériás érbetegség (érszűkület) felderítésére.

Az Ereink Védelmében Program kiterjesztéseként jött létre az "ÉRV Regiszter" Program, mely a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár támogatásával valósult meg. Az ötéves program eredményei segítségével a szakértők valós képet szeretnének kapni a magyarországi perifériás érbetegek számáról, arányáról és valódi egészségi állapotáról. A program célja, hogy a boka/kar index mérés fontosságát hangsúlyozzák és vezessék be minél több háziorvosi praxisban, mely fájdalommentes vizsgálattal a perifériás érbetegség már tünetmentes állapotban is diagnosztizálható.

Csütörtökön a legaktívabb orvosokat díjazták a szervezők. Dr. Czipott Gabriella (Kecskemét), dr. Metz Edit (Budapest) és dr. Hérincs István (Nagykáta) voltak azok, akik a legtöbb páciensüknél végezték el a fájdalommentes mérést, így jutalomból immár a legmodernebb doppler készülékekkel végezhetik munkájukat a Társaság jóvoltából.

Kiemelkedő eredménynek számít, hogy a leszűrt betegek száma tavasz óta közel megduplázódott, így 2010 szeptemberére már több mint 35 000 páciens csatlakozott, több mint 200 családorvosi praxisban. A program nemzetközileg is nagy sikert aratott, mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatón dr. habil. Kiss István, a Szent Imre Kórház Nefrológia-Hipertónia profil vezetője és dr. Farkas Katalin, az ÉRV Program és az ÉRV Regiszter programvezetője.

Az érszűkületről

Magyarországon az érszűkület 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek azok, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.

A betegség sokáig észrevétlen maradhat, ezért tünetei jelentkezésekor az erek károsodását már nem lehet megállítani. Először leggyakrabban az alsó végtagban jelentkezik a görcs, vagy a vádliban erős fájdalom lép fel, mely pihentetés hatására megszűnik. A láb keringésének romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet. Felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy az ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult www.ervprogram.hu címen elérhető honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.06 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések