Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy műujj lehet a világ legrégebbi protézise

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Szakértők szerint az egy egyiptomi nő földi maradványaival együtt feltárt, tökéletes állapotban konzerválódott mesterséges nagylábujj lehet a világ legrégebbi funkcionális protézise. A 2000-ben Luxorban, a thébai nekropoliszban feltárt, fából és bőrből készült eszköz Tabaketenmut, az egyik főpap Kr.e. 950 és 710 között élt lányát segítette. Könnyen elképzelhető, hogy ez a legidősebb ismert művégtag. Az a római kori, bronzból és fából való műláb, melyet egy capuai temetkezési helyen találtak, sokkal később készült. Azt azonban csak élő pácienseken lehet bizonyítani, hogy az eszköz valódi művégtag volt, vagyis nem pusztán dísznek szánták a túlvilágra, hanem igazi járási segédeszköznek. Jacqueline Finch, a Manchesteri Egyetem kutatója pontosan ezt tette Tabaketenmut rendellenességéhez hasonló fogyatékosságban szenvedő két önkéntes segítségével.

Az egyiptomi főpap lánya valószínűleg cukorbetegség következtében kialakult üszkösödés miatt vesztette el a nagylábujját. Finch elkészítette a pótujj másolatait, illetve papírmaséból, gipszből és csontenyvből készült utánzatait. Az önkéntesek speciális nyomásmérővel felszerelt saruban járkáltak egy különleges járdán, amelyet több videokamerával figyeltek meg. "A nagylábujj a testsúly közel 40 százalékát hordozza, ezenkívül az előre irányuló hajtásért is felelős" - magyarázza Finch. A járáselemzés eredménye igen meggyőző: a protézis tesztelői mindketten azt állították, hogy egy vagy több művégtag is rendkívül hatékony volt, és mindketten kiemelték a fából készült modell kiemelkedő kényelmét.

Tabaketenmut műlábujja két formára alakított fadarabból állt, melyekbe apró lyukakat fúrtak, és bőrszalagokkal összefűztek, ami alapos anatómiai ismereteket feltételez. "Bárki is készített ilyen eszközöket az ókorban, biztosan beszélt betegeivel az illeszkedésről és az érzésről. Úgy tűnik, hogy az orvostudománynak ez az ága már az ókori Egyiptomban is létezett" - foglalta össze közleményében a kutató.

A tanulmány eredményei a The Lancet folyóiratban olvashatók.

Képgaléria: HáziPatika.com

2011.02.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések