Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy kilégzési teszt alapján megállapítható, van-e valamilyen daganatunk

kategória: Daganatos betegségek

Izraeli kutatók egy olyan kilégzési teszt kifejlesztésén dolgoznak, amely segítségével nemcsak diagnosztizálható a rákbetegség, de az egyes daganattípusok is elkülöníthetők.

A British Journal of Cancer folyóiratban közzétett előzetes eredmények azt mutatták, hogy a kutatók által kifejlesztett érzékelők képesek voltak megkülönböztetni a tüdő-, emlő-, vastagbél- és prosztatarákot a betegek életkorától, nemétől és életmódjától függetlenül. Az izraeli Technion Műszaki Intézet korábbi kutatásai során kiderült, hogy nagyban különbözik az egészséges emberek és a daganatos betegek lehelete.

Az érzékelő arany nanorészecskék segítségével detektálja az úgynevezett illékony szerves alkotórészeket, amelyek szintje megemelkedik daganatos betegek esetében. A módszer használata korán figyelmeztet a betegségre, még mielőtt a daganat láthatóvá válna a röntgenfelvételeken.

Médiatár főoldal
videó

Ezek jelezhetik a daganatos betegséget

Ezek jelezhetik a daganatos betegséget


"A kutatás megmutatja, hogy az 'elektromos orr' képes megkülönböztetni az egészséges és rákos emberek leheletét, továbbá el tud különíteni egyes daganattípusokat" - mondta el Abraham Kuten professzor, a tanulmány társszerzője. - "Ha sikerül a széles körben végzett vizsgálatok során igazolnunk a kezdeti eredményeket, ez az új módszer a képalkotó eljárásokkal együtt hatékony korai diagnózist tenne lehetővé. Emellett segítségével egyszerűen nyomon lehetne követni a daganatellenes kezelés hatásfokát és korábban lehetne észlelni a tumor kiújulását is."

A vizsgálatban 177 önkéntes vett részt, köztük egészséges emberek és olyanok, akiknél különböző stádiumban volt jelen tüdő-, emlő-, vastagbél- vagy prosztatarák. A daganat növekedése során a sejtek felszíne különböző vegyületeket bocsát ki, az érzékelő ezeket a vegyületet detektálja.

A vizsgálat még gyermekcipőben jár, a további kutatások során nagyobb mintán és még nem diagnosztizált rákbetegeken kell meghatározni a lehelet és a daganatok közötti összefüggés fokát.

"Az eredmények nagyon érdekesek, és azt mutatják, hogy van jövője a kilégzési teszteknek a daganatok diagnosztikájában" - nyilatkozta az AFP-nek Dr. Lesley Walker, a Cancer Research UK jótékonysági szervezet képviselője. "A korai diagnózis és a fejlődő terápia hatására jelentősen visszaszorulhat a halálozási arány."

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Videó: HáziPatika.com

2010.08.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Italok, melyek nélkül nem élet az élet

Víz nélkül néhány nap alatt meghalunk, a frissen facsart gyümölcslével pedig óriási tápértékhez juthatunk. A forró kávé illata és aromája nélkül pedig nem tudunk élni, annyira szeretjük.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések