Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy géntörés felelős az emlőrákok negyedéért

kategória: Daganatos betegségek, Genetika, Gyógyszerészet

A humán emlőrákos esetek 28 százalékában a daganatos folyamat hátterét egy génben jelentkező szakaszhiány (deléció) adja - mutatták ki a Cornell Egyetem munkatársai. Számos tanulmány kimutatta e gén hiányát glioblasztómában (agresszív agydaganat), tüdőrákban, petefészekrákban. Mindazonáltal idáig a génelváltozás szerepét alulértékelték, mivel a sejtmagban minden gén két példányban van jelen, és ezért a hibás működéshez mindkét kópiának sérülnie kell.

A Genetics legutóbbi száma hírül adja, hogy sok emlőrákban csak az egyik ilyen gén nem működik - ez az Egyesült Államokban évente regisztrált 383 ezer esetből mintegy 60 ezret érint. A megállapítás vélhetően befolyásolni fogja a betegek kezelését is, felmerül ugyanis, hogy számos létező gyógyszer hat hiányzó gén mellett is. Ezzel szemben az emlőrák esetén leggyakrabban használt kemoterápiás szer még ronthatja is e betegcsoport állapotát.


A szóban forgó gén gátolja a daganatos folyamatokban egyik leggyakrabban érintett fehérje működését. Ez a fehérje a sejtek szaporodását segíti elő, annak mutációja vagy túl magas szintje azonban nagyban hozzájárul a normál sejtek daganatossá alakulásához. Ha az inkriminált gén hiányzik, vagy szintje lecsökken, a kérdéses fehérje túlzott aktivitása végeredményben tumorok képződéséhez vezet. A vizsgálat során John Schimenti professzor és munkatársai egérkísérletes modellben kimutatták, hogy a génmutáció 80 százalékban emlőrákhoz vezet.

Emberek esetén jóval bonyolultabb a szabályozás, mivel minden beteg genetikája egyéni eltéréseket mutat (és a daganatban lévő génhibák is). Mindazonáltal az egérmodell működőképesnek tűnik, ugyanis a gén kiesése minden esetben a fehérje túlműködéshez vezetett. Ennek gátlása céljából számos gyógyszert fejlesztenek.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések