Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy gén teszi kövérré a gyerekeket!

kategória: Elhízás, Genetika, Gyermek-egészségügy

Lehet, hogy a tudósok rájöttek, hogy egyes emberek miért választják a sült krumplit az alma helyett. Lehet, hogy egy gén okozza az elhízásra való hajlamot.

Egy gyerekekkel végzett tanulmány azt találta, hogy egy gyakori génvariációval rendelkezők hajlamosabbak a kalóriadús ételek túlzott fogyasztására. Étkezésenként 100 extra kalóriát fogyasztanak, mely hosszú távon súlygyarapodást eredményez, mondta Colin Palmer, aki a skóciai Dundee Egyetemen a kutatást vezette. Az eredmények nem azt jelentik, hogy minden, ilyen génvariációval rendelkező ember túl sokat eszik, vagy elhízik. Egyszerűen csak inkább a hizlaló ételeket kedvelik.

"A választás még mindig a mi kezünkben van" - mondta Palmer. "A géntől magától nem hízunk el, ha nem eszünk túl sokat." Palmer szerint az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a gyerekkori elhízás kapcsolatban lehet a magas kalóriatartalmú ételek széles körű elérhetőségével és alacsony árával.

Tavaly a kutatók felfedezték az FTO nevű gént, mely kapcsolódik az elhízáshoz, de nem tudták, hogy miért. A legtöbb, testsúllyal kapcsolatba hozott gén az étvágyat befolyásolja.

Palmer és munkatársai azt akarták megtudni, hogy az FTO génnek van-e köze a táplálkozási szokásokhoz, vagy részt vesz-e a test kalóriaégető funkciójában. Több mint 2 700 skót gyereket vizsgáltak, 4-10 év közöttieket, egy csoportjukat pedig kiterjedt teszteknek vetettek alá. A gyerekeknek csaknem kétharmada rendelkezett legalább az egyik génvariánssal, ugyanannyian, mint a múlt évben főként a fehér bőrű európaiak körében végzett tanulmányban. Az a tanulmány azt találta, hogy 30 százalékkal nagyobb az esélyük az elhízásra azoknak, akik rendelkeznek az egyik génvariációval. Akiknél mindkét génvariáció jelen van, a kockázat 70 százalékos. A génvariáció megtalálható más népcsoportoknál is: a kínaiaknál a gyakorisága csak a fele az európaiakénál.

Miután bizonyították az elhízással való kapcsolatot a nagy skót gyerekcsoportnál, a kutatók megvizsgáltak közülük 97 gyereket. Megmérték többek közt a testzsír arányát és az anyagcserét. A gyerekek háromszor kaptak enni az iskolában, hogy kiértékeljék a táplálkozási szokásaikat. Az étkezések tartalmaztak zöldség-és gyümölcskeveréket, sonkát, sajtot, chipset, csokit és zsemlét. A tudósok felfedezték, hogy a génvariációval rendelkező gyerekeknél semmilyen különbség sem mutatkozott az anyagcserében, a testmozgás mértékében vagy az elfogyasztott étel mennyiségében. "Az egyetlen különbség az volt, hogy sokkal táplálóbb ételeket választottak" - mondta Palmer. Általánosságban a génvariációval rendelkező gyerekek 100 kalóriával többet fogyasztottak.

Dr. Rudolph Leibel, a New Yorki Columbia Egyetem elhízáskutatója azt mondta, nehéz pontosan meghatározni, mennyit is eszik valaki, de a skót tanulmány elég jól áthidalta ezt a problémát. Elmondta, hogy a túlzásba vitt evést lehet, hogy a több kalória iránti igény vezérli, nem a zsíros ételek szeretete. A zsír csak egy jó módszer a plusz kalória felvételére.

"Harapásról harapásra - több kalória van egy Big Macben, mint egy almában" - mondta Leibel, aki kísérő cikket írt a tanulmányhoz.

Az amishok körében nemrégen végzett kutatás szerint a génvariáció hatását tompítja az órákon át végzett fizikai megterhelés. A tanulmány vezetője, Evadie Rampersaud a Miami Egyetemről megjegyezte, hogy csak 76 skót gyerek végezte el mindhárom étkezési tesztet. "Bár az eredmények érdekesek, nagyobb kutatások kellenek, hogy teljességében felfedezhessük a hipotézist" - írta e-mailjében.

Palmer, a skót kutató elmondta, hogy nincs értelme vizsgálni a génvariációkat, valószínűleg sok gén befolyásolja az elhízást. Akár rendelkezünk vele, akár nem, a tanács mindenki számára ugyanaz: táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk sokat. A tavalyi tanulmányban benne volt Palmer DNS-e is, de a kutató nem ismeri a saját státuszát, bár kifejezetten gyengéje a burgonyacsipsz.

2008.12.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések