Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy gén teszi kövérré a gyerekeket!

kategória: Elhízás, Genetika, Gyermek-egészségügy

Lehet, hogy a tudósok rájöttek, hogy egyes emberek miért választják a sült krumplit az alma helyett. Lehet, hogy egy gén okozza az elhízásra való hajlamot.

Egy gyerekekkel végzett tanulmány azt találta, hogy egy gyakori génvariációval rendelkezők hajlamosabbak a kalóriadús ételek túlzott fogyasztására. Étkezésenként 100 extra kalóriát fogyasztanak, mely hosszú távon súlygyarapodást eredményez, mondta Colin Palmer, aki a skóciai Dundee Egyetemen a kutatást vezette. Az eredmények nem azt jelentik, hogy minden, ilyen génvariációval rendelkező ember túl sokat eszik, vagy elhízik. Egyszerűen csak inkább a hizlaló ételeket kedvelik.

"A választás még mindig a mi kezünkben van" - mondta Palmer. "A géntől magától nem hízunk el, ha nem eszünk túl sokat." Palmer szerint az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a gyerekkori elhízás kapcsolatban lehet a magas kalóriatartalmú ételek széles körű elérhetőségével és alacsony árával.

Tavaly a kutatók felfedezték az FTO nevű gént, mely kapcsolódik az elhízáshoz, de nem tudták, hogy miért. A legtöbb, testsúllyal kapcsolatba hozott gén az étvágyat befolyásolja.

Palmer és munkatársai azt akarták megtudni, hogy az FTO génnek van-e köze a táplálkozási szokásokhoz, vagy részt vesz-e a test kalóriaégető funkciójában. Több mint 2 700 skót gyereket vizsgáltak, 4-10 év közöttieket, egy csoportjukat pedig kiterjedt teszteknek vetettek alá. A gyerekeknek csaknem kétharmada rendelkezett legalább az egyik génvariánssal, ugyanannyian, mint a múlt évben főként a fehér bőrű európaiak körében végzett tanulmányban. Az a tanulmány azt találta, hogy 30 százalékkal nagyobb az esélyük az elhízásra azoknak, akik rendelkeznek az egyik génvariációval. Akiknél mindkét génvariáció jelen van, a kockázat 70 százalékos. A génvariáció megtalálható más népcsoportoknál is: a kínaiaknál a gyakorisága csak a fele az európaiakénál.

Miután bizonyították az elhízással való kapcsolatot a nagy skót gyerekcsoportnál, a kutatók megvizsgáltak közülük 97 gyereket. Megmérték többek közt a testzsír arányát és az anyagcserét. A gyerekek háromszor kaptak enni az iskolában, hogy kiértékeljék a táplálkozási szokásaikat. Az étkezések tartalmaztak zöldség-és gyümölcskeveréket, sonkát, sajtot, chipset, csokit és zsemlét. A tudósok felfedezték, hogy a génvariációval rendelkező gyerekeknél semmilyen különbség sem mutatkozott az anyagcserében, a testmozgás mértékében vagy az elfogyasztott étel mennyiségében. "Az egyetlen különbség az volt, hogy sokkal táplálóbb ételeket választottak" - mondta Palmer. Általánosságban a génvariációval rendelkező gyerekek 100 kalóriával többet fogyasztottak.

Dr. Rudolph Leibel, a New Yorki Columbia Egyetem elhízáskutatója azt mondta, nehéz pontosan meghatározni, mennyit is eszik valaki, de a skót tanulmány elég jól áthidalta ezt a problémát. Elmondta, hogy a túlzásba vitt evést lehet, hogy a több kalória iránti igény vezérli, nem a zsíros ételek szeretete. A zsír csak egy jó módszer a plusz kalória felvételére.

"Harapásról harapásra - több kalória van egy Big Macben, mint egy almában" - mondta Leibel, aki kísérő cikket írt a tanulmányhoz.

Az amishok körében nemrégen végzett kutatás szerint a génvariáció hatását tompítja az órákon át végzett fizikai megterhelés. A tanulmány vezetője, Evadie Rampersaud a Miami Egyetemről megjegyezte, hogy csak 76 skót gyerek végezte el mindhárom étkezési tesztet. "Bár az eredmények érdekesek, nagyobb kutatások kellenek, hogy teljességében felfedezhessük a hipotézist" - írta e-mailjében.

Palmer, a skót kutató elmondta, hogy nincs értelme vizsgálni a génvariációkat, valószínűleg sok gén befolyásolja az elhízást. Akár rendelkezünk vele, akár nem, a tanács mindenki számára ugyanaz: táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk sokat. A tavalyi tanulmányban benne volt Palmer DNS-e is, de a kutató nem ismeri a saját státuszát, bár kifejezetten gyengéje a burgonyacsipsz.

2008.12.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések