Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy gén rejti a nők boldogságának titkát

kategória: Genetika, Gondolta volna?

Amerikai kutatók kimutatták, hogy boldogabbak azok a nők, akiknek 25 ezer génjük között jelen van a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változata. Az ilyen génnel bíró férfiak azonban nem érzik magukat boldogabbnak, ennek okát a férfi hormonokban kell keresni. Henian Chen és munkacsoportja bukkant rá genetikai kutatás közben a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változatára. Kiderült, hogy azok nők, akiknek génkészletében ez megtalálható, boldogabbnak tartották magukat, mint az átlag. Aki két példánnyal is rendelkezik ebből a génből, az még boldogabbnak érzi az életét.

A lélekbúvárok sok tanulmányban leírták, hogy a nők gyakrabban szenvednek hangulati és egyéb pszichés zavarokban, mint a férfiak, de az is köztudott, hogy az életben legtöbbször boldogabbak. "Ez a mostani fölfedezés segíthet megmagyarázni a nők és a férfiak közötti hangulati különbségeket" - írja tanulmányában a kutatók vezetője.

A monoamino-oxidáz, tudományos rövidítéssel MAOA gének már régóta ismertek. Szabályozzák különböző agyi ingerátvivő anyagok lebontását, amelyek gyógyszerként is használatosak. A depresszió kezelésére alkalmazott egyes készítmények egyes is ilyen támadáspontok útján fejtik ki hatásukat.

A tanulmány 193 önként jelentkező nő és 152 férfi lélektani vizsgálatával történt. A boldogság hajlamának, mértékének mérésére részletes pszichológiai kérdőíveket használtak. Nyilvánvaló, hogy a résztvevők boldogságát életkörülményeik alapvetően befolyásolták, ezért az értékelésnél figyelembe vették ezeket is: az életkort, az életszínvonalat, az iskolázottságot.

Korábban a MAOA gének jelenlétének szintjét különböző kedvezőtlen lélektani hatásokkal, az alkoholizmussal, agresszivitással, társadalomellenes viselkedéssel hozták kapcsolatba. A mostani vizsgálat eredményei jelentősen megváltoztatják a régebbi nézeteket és további tanulmányokat indíthatnak el. Az eredmények ugyanis azt igazolták, hogy e gének jelenleg tanulmányozott változatai a nőknél kifejezetten fokozták a boldogság érzését, viszont a férfiaknál nem. A kutatók szerint ez azzal állhat összefüggésben, hogy a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje a felnőtté válás során megnő.

A tanulmányt a Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry szakfolyóirat közölte.

2012.09.17 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések