Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy gén okozza a gyerekek agresszivitását!

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Azonosítottak egy gént, amelynek hatására egyes gyerekek másképp viselkednek, mint társaik - jelentették be brit tudósok.

Több mint ezer olyan fiatal vérét vizsgálták, akik az 1970-es évek elején születtek. Az 535 új-zélandi fiú és 502 lány vérmintáiban a MAO-O nevezetű enzimet keresték, melyet az agresszióval hoztak összefüggésbe emberek és állatok esetében is.
Az enzim a szerotoninhoz hasonló neurotranszmitterek lebontásában játszik szerepet, ez pedig kulcsfontosságú az agresszió szabályozásában.

A kutatók összefüggést kerestek az MAO-O enzim, a bűnözés, és a gyermekként elszenvedett durva bánásmód között, mely köztudottan kockázati tényező a későbbi antiszociális viselkedés kialakulásához.
A kisfiúk vérmintáin elvégzett vizsgálatok során rájöttek, hogy az MAO-O gén alacsony aktivitású variánsa gyermekkori durva bánásmóddal kombinálva ijesztő eredményt produkál.
Az ilyen gyerekek esetében tízszeres az esélye, hogy felnőttkorukban erőszakos bűncselekményt követnek el. Ugyanakkor önmagában a gén meglétéből nem vonható le következtetés a gyermek későbbi viselkedésére - figyelmeztettek a kutatók.

2008.04.15 17:08:04

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések