Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha tíz évvel tovább akar élni...

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés

Az egészségügyi megelőző stratégiák legalább egy évtizeddel hosszabbíthatják meg az emberek várható átlagéletkorát, állítja dr. Clyde Yancy kanadai kardiológus. Hét egyszerű lépést sorolt fel a Kanadai Kardiovaszkuláris Kongresszus résztvevőinek, amelyek segítségével az emberek 50 éves koruk után még garantáltan 40-50 évet élhetnek. A szakember szerint e hét egyszerű, életmóddal kapcsolatos lépés betartása 90 százalékos esélyt ad az embereknek arra, hogy megérjék a 90 vagy 100 évet nemcsak szívbetegség és stroke, hanem más krónikus betegségek, köztük rák nélkül is.

A hét lépés a következő:

1.      Testmozgás - az inaktív emberek esetében kétszer nagyobb a szívbetegség és a stroke kockázata.

2.      A koleszterinszint szabályozása - az artériákban lerakódó zsír növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.

3.      Egészséges étrend - az egészséges étrend az egyik legfontosabb dolog az egészség megőrzése szempontjából, ennek ellenére az emberek többsége nem figyel oda a táplálkozási ajánlásokra.

4.      A vérnyomás szabályozása - a magas vérnyomás a magyar felnőttek egynegyedét érinti. A rendellenesség szabályozásával a stroke kockázatát akár 40, a szívroham kockázatát pedig 25 százalékkal is csökkenthetjük.

5.      Egészséges testsúly - a túlsúly vagy elhízás a szívbetegség és a stroke jelentős kockázati tényezője.

6.      A cukorbetegség kontrollálása - a diabétesz növeli a magas vérnyomás, az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázatát, különösen akkor, ha a beteg nem szabályozza megfelelően a vércukorszintjét.

7.      A dohányzás mellőzése - a rossz szokás elhagyásával a szívbetegség és a stroke kockázata azonnal csökkenni kezd. 15 év múlva a kockázat majdnem a nem dohányosok kockázatának szintjére csökken vissza.

Dr. Yancy szerint bár az egészséges életmód e céljait a népesség alig 10 százalékának sikerül teljesítenie, ez is azt mutatja, milyen óriási erő a prevenció, amennyiben széles körben alkalmazzák. Már ismerjük a szívbetegség és a stroke megelőzésének módjait, most már csak azokat az eszközöket kell megtalálnunk, amelyek erőt adnak az embereknek a kockázatok kezelésére és a betegségek megelőzésére.

2011.10.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések