Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az információ-feldolgozást javítja a kávé

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

A reggeli kávé nem egyszerűen csak felébreszt, hanem az információfeldolgozás folyamatát is javítja - állítják amerikai kutatók. A Tufts Egyetem két pszichológusa kiderítette, hogy a koffein hatására javul a teljesítmény. "A kávé a legszélesebb körben használt pszichostimuláns" - állítja Holly Taylor, a Művészeti és Tudományos Kar pszichológus professzora.

A kísérletet az izgalmi állapot és kognitív viselkedés témakörével foglalkozó nagyobb kutatóprogram részeként végezték el. Az általános elképzelés szerint az izgalmi állapot, mint amilyen kávéfogyasztást követően is megfigyelhető, serkenti az információ-feldolgozás képességét, mind az összkép, mind az apróbb részletek tekintetében. Az erről szóló cikk a Journal of Experimental Psychology című folyóiratban jelent meg.

A kísérlet során a résztvevők lektorálási képességét vizsgálták különböző mennyiségű kávé elfogyasztását követően. A kutatást Thaddeus T. Brunyé vezette, aki az Egyesült Államok hadseregének is dolgozik. A kutatók két kísérletet végeztek el. Az elsőben 36 ember vett részt, akik általában csak fél csésze kávét ittak egy nap. Egy egyoldalas hírben kellett minél több nyelvtani és stilisztikai hibát felfedezniük 5 perc alatt. 45 perccel a teszt előtt véletlenszerűen kaptak 1-1 kapszulát, négy különböző koffeintartalommal (0 mg, 100 mg, 200 mg, illetve 400 mg). A második kutatás hasonlóan zajlott, azzal a különbséggel, hogy az ebben szereplő alanyok eleve többet kávéztak: átlagosan napi 3 csészével.

A helyesírási hibák megtalálásában nem segített a koffein, viszont a komplex globális hibák felfedésében igen. Ebbe a körbe tartoznak például az igeragozással és igeidő-egyeztetéssel kapcsolatos tévedések. A keveset kávézók 200 mg koffeinnel nyújtották a legjobb teljesítményt, míg az erősebb kávézóknak 400 mg kellett ehhez. "Az eredmények alátámasztják, hogy a központi idegrendszer stimulánsai segítik a nyelvi feladatok globális feldolgozását" - állapították meg a kutatók, akik tovább dolgoznak a koffeinnel, például vizsgálják az emlékezetre gyakorolt hatását.

2013.01.07 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések