Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy abortusz még nem fenyegeti a lelki egészséget

kategória: Depresszió, Egészségügyi tájékoztatás, Nőgyógyászat, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia, Szexológia, Várandósság

Azok a nők, akik csak egy művi terhességmegszakításon esnek át, nem szenvednek nagyobb eséllyel lelki problémáktól,
(például a depressziótól) azokhoz képest, akik megszülik gyermeküket, jelentette az Amerikai Pszichológus Szövetség.

A pszichológusok nem találtak megbízható bizonyítékot arra, hogy egy nem kívánt terhesség megszakítása lelki betegséget okozna a felnőtt nőknél.
"A nyilvánosságra hozott legjobb tudományos bizonyíték arra utal, hogy nincs nagyobb esélye a lelki betegségek kialakulására azoknak a fiatal nőknek, akik akaratuk ellenére teherbe esnek és az első trimeszterben abortuszon esnek át, mint azoknak, akik megszülik gyermeküket" - mondta Brenda Major, a Santa Barbarai California Egyetem stressz-specialistája. "A többszörös terhesség-megszakítással kapcsolatos lelki kockázatok ennél jóval bizonytalanabb jellegűek."

A pszichológusok tanulmányok százait elemezték a vitatott kérdéssel kapcsolatban, beleértve azokat is, melyek az abortusz súlyos lelki következményeit akarták bemutatni. Az Amerikai Pszichológus Szövetség bostoni gyűlésén bemutatott jelentésük az abortuszellenes csoportok ellenvetéseivel szembesült. Azt állították, hogy azok a nők, akik már a terhesség előtt lelki problémákkal küszködtek, vagy a megbélyegzéstől tartottak, esetleg alacsony az önértékelésük, hajlamosabbak az abortuszt követő mentális problémákra.

"A tanulmányokból kitűnik, hogy az abortuszt követő lelkiállapot a legjobb előrejelzője a műtétet követő mentális egészségnek. Ezek a faktorok előre jelezhetik a negatív pszichológiai reakciókat más típusú stresszforrások esetén, beleértve a gyermekszülést is" - írták egy internetes cikkben. A művi terhesség-megszakítás gyakori, a nők szabadon élhetnek ezzel a lehetőséggel. 

"Az Egyesült Államokban a nők fele élete során legalább egyszer teherbe esik akaratán kívül, minden másodikuk pedig a terhesség megszakítása mellett dönt" - állítja a jelentés. "Leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy még nem készültek fel egy (újabb) gyermek vállalására, anyagilag nem áll módjukban felnevelni, nem akarnak egyedülálló szülők lenni, válságban van a kapcsolatuk, vagy túl éretlennek/fiatalnak érzik magukat a gyermekvállalásra. Néhány terhességet azért szakítanak meg, mert erőszakos cselekmény vagy vérfertőzés következtében jöttek létre. Kevesebb, mint egy százalék hivatkozik arra, hogy mások kényszerítik őket abortuszra."

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.18 12:10:02

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések