Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészségvédelem? Kéznél van a megoldás!

kategória: Fertőző betegségek

A gyakori kézmosás a mai napig is a legegyszerűbb eszköz a betegségek megelőzésére, a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására. A test mikroorganizmusok elleni védekezése közvetlenül a bőr felületén kezdődik. A nap folyamán a különböző tárgyak és felületek érintése, vagy a munkatársainkkal való érintkezés során a kezünkön gyűlnek össze a legkoncentráltabban a baktériumok. Ha a mikroorganizmusokkal teli kézzel megérintjük a szemünket, orrunkat vagy a szánkat, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve, akadály nélkül kerülhetnek a szervezetbe.

A hatékony kézmosás első és legfontosabb kérdése, hogy mikor szükséges a kéz megtisztítása. Mindig mossunk kezet étkezés előtt, sérülések, sebek ellátása előtt, kontaktlencse behelyezése vagy eltávolítása előtt, élelmiszerek előkészítése után, a mellékhelyiség használata, pelenkacsere után, állatokkal való érintkezés után, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, fertőző betegek ellátása után. Mindig mossunk kezet a háztartásban keletkezett szeméttel, illetve a takarítás során használatos vegyszerekkel, törölgetésre használt rongyokkal történő érintkezés után.

A kézmosás hatásfokát nagymértékben növelhetjük antibakteriális szappan használatával. Ügyeljünk a szappanozásra, erőteljesen dörzsöljük össze kezeinket, és minimum húsz másodpercig mossuk meg a csuklót, a kézfejet és tenyeret. Minden ujjunkat külön mossuk meg és a körmök alatti területekre is ügyeljünk, majd öblítsük le kezünket alaposan. Szárításhoz használjunk tiszta, eldobható kéztörlőt vagy légfúvásos szárítót. Nyilvános helyeken, ha lehet, a csapot kéztörlő kendővel zárjuk el és az ajtón is könyökünket használva menjünk ki. Ha nem tudunk folyóvízben kezet mosni, használjunk antibakteriális kézmosó gélt.

2012.05.01 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább


Szponzorált hirdetések