Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amit az alkoholról tudunk - és amit nem

kategória: Alkoholizmus, Koleszterin, Táplálkozás

Az év vége alkoholfogyasztásra csábító időszak. A Metodista Kórház kutatói összegyűjtöttek néhány alkohollal kapcsolatos, figyelemreméltó tényt. Mivel az alkohol az emberi fiziológiára gyakorolt hatása nagyon összetett, a tanácsok általában ellentmondásosak.

A kórház onkológusa, Tejal Patel szerint az utóbbi idők kutatásai összefüggést mutattak ki az alkoholfogyasztás és az emlőrák között. Egy 106 ezer nőt vizsgáló, a közelmúltban készült kutatás azt mutatta, hogy minél többet iszik egy nő, annál nagyobb az emlődaganat kialakulásának kockázata idősebb korában. Az átlagosan heti hat italt, vagyis 84 gramm alkoholt fogyasztó nőkben a kumulatív kockázatnövekedés 15 százalék.

Egyelőre nem tudjuk, hogyan járul hozzá az alkohol az emlőrák kialakulásához. Számos biológiai mechanizmust felvetettek, többek között az ösztrogén és androgén szintjének emelkedését, a DNS-károsodás arányának növekedését, és a tejmirigyek karcinogenezisre való genetikai hajlamának növekedését. Más kutatások pedig a száj-, a nyelőcső-, a gége-, a garat- és a májrákkal is összefüggésbe hozzák az alkoholfogyasztást.

Henry Pownall, az anyagcsere-betegségek szakértője szerint nemcsak a vörös bor, hanem a fehér bor, a sör és a vodka is növelheti a jó HDL-koleszterin szintjét. A legújabb metaelemzések kimutatták, hogy semmi csodálatos nincs a vörösborban - más alkoholos italok is ugyanezt a hatást fejthetik ki. Pownall elmagyarázta, hogy maga az alkohol, az etanol felelős ugyanis a jelenségért. Az etanol etánsavvá, más néven ecetsavvá bomlik le, és az ecetsav indítja be azokat a folyamatokat, amelyek a HDL-koleszterinszint növekedését eredményezik.

Henry Pownall azonban hangsúlyozza a mértékletesség fontosságát. Egy átlagos méretű nő esetében egy kis adag ital, egy átlagos méretű férfi esetében pedig másfél-két kis adag ital javasolt naponta az érelmeszesedés hosszú távú kockázatának csökkentéséhez.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás a súlyfelesleg kialakulását is elősegíti, egyrészt a folyékony kalóriák révén, másrészt azzal, hogy a gátlások csökkenésével kevésbé tudunk ellenállni a kalóriadús ételeknek. Nem is beszélve arról, hogy az alkoholos italok a vércukorszint ingadozását okozhatják, ami még éhesebbé tehet bennünket.

Érdemes tehát mértékkel fogyasztani az alkoholt, mert grammonként 7 kalóriát tartalmaz, ami nincs messze a zsír 9 kalória/gramm értékétől. A kalóriák pedig hamar összeadódnak. A folyadékbevitel szempontjából a legjobb választás a víz.

2012.12.31 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések