Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészségügyi tájékoztató az utazási irodákban

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Évente minden tizedik utazó megbetegszik valamilyen betegségben az utazása során, ezért fontos, hogy már utazás előtt tájékoztassák az ügyfeleket a lehetséges egészségügyi veszélyekről és az ajánlott védőoltásokról.
Ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal "3Plusz Program" meghirdetésével próbálja motiválni erre az utazási irodákat - derül ki a hivatal sajtóközleményéből.

A programban a hivatal szeretné azon utazási irodákat díjazni, amelyek a legtöbbet tesznek azért, hogy utasaik egészségügyi tekintetben is biztonságban utazhassanak.
A kezdeményezés ötlete azután merült fel, miután nagy sikerrel zárult az Országos Tisztiorvosi Hivatal tavaly elindított "Útlevél a biztonságos utazáshoz" háziorvosoknak szóló programja, amelyben a háziorvosok segítségét kérték az utazók egészségügyi felkészítéséhez.

Most az a cél, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek az utazók utazás előtti egészségügyi felkészítésére, az egészséggel kapcsolatos utazási információk átadására.

A nyaralók 10 százaléka betegszik meg az utazás során, illetve egyre többször fordul elő olyan fertőző megbetegedés Magyarországon, amelynek kiindulópontja valószínűsíthetően egy utazó lehetett.
Több millió hepatitises, több millió maláriás és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak évente a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai alapján, hogy csak a leggyakoribb és legsúlyosabb utazási betegségeket említsük példaként. Ezek a betegségek sajnos az utazók felelőtlensége miatt gyakran eljutnak Magyarországra is, holott kellő odafigyeléssel és megfelelő védekezéssel a megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne!

A program keretében az irodai utazásközvetítők részt vehetnek egy virtuális tréningen, amelyben megismerhetik a legalapvetőbb utazási, egészségügyi tudnivalókat.
A tréninget egy teszt zárja, amelynek kitöltésével, többletpontokat gyűjthetnek a saját irodájuk számára. Ennek a programelemnek a célja, hogy az utazási irodákban dolgozó munkatársak felismerjék, hogy mennyire fontos az utasokat tájékoztatni az adott úti célt érintő egészségügyi tudnivalókról. Mivel a valós életben az utazásszervező és közvetítő munkatársak kerülnek személyes kapcsolatba az utazókkal, így leginkább rajtuk múlik, hogy az utazó felkészül-e egészségügyileg az utazására.

2008.04.26 09:55:13

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések