Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyógyulás könnyelműségre csábítja a nőket

kategória: Daganatos betegségek

A daganatos betegségeket túlélő nők nagyobb eséllyel kezdenek dohányozni és egészségtelen életmódot folytatni a betegség után, mint azok, akik sosem voltak rákosak. A kutatók 20 ezer, 35 évnél idősebb egészséges nő életmódját hasonlították össze 2700 gyógyult rákos nő életmódbeli szokásaival. Mind a két csoport tagjai rendszeres mammográfiás szűrésen vettek részt a melldaganatok kiszűrésére.

A 30 és 49 év közötti túlélők a megfigyelések szerint jellemzősen sokkal nagyobb arányban dohányoztak, mint azok, akiknek nem volt a kórtörténetükben daganatos betegség. A rákot túlélők ezenkívül ritkábban végeztek testedzést, és többen érezték úgy közülük, hogy az egészségük kevésbé jó, mint a többi nőé. Ugyanakkor viszont az alkoholfogyasztás is kevésbé volt jellemző a daganatot túlélőkre.

"A testtömegindex hasonló volt mind a két csoport tagjainak esetében, bár a daganatos betegségen átesett önkéntesek a kutatást megelőző öt évben kevesebbet szedtek magukra, mint az egészséges résztvevők - mondta el Sarah Rausch, a Moffitt Rákkutató Központ klinikai pszichológusa, a mostani vizsgálatok vezetője. - Fontos lenne, hogy a daganatos betegségeket túlélő nők a kezelést követően életmódbeli tanácsokat is kapjanak, amelyekkel egészségesebbé és teljesebbé tehetik mindennapjaikat. Ezzel a rák kiújulásának megelőzését is elősegíthetik."

2012.02.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlékezet - és a memóriatesztek

Az emlékezet talán az egyik leghétköznapibbnak tűnő pszichológiai folyamat, megismerése mégis fontos mindannyiunk számára. A memória felosztása és mérése választ adhat arra, hogy miként emlékezünk, és mekkorák az egyéni különbségek.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések