Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tapasz gyűjti a tapasztalatokat

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Az ideiglenes tetoválásokhoz hasonló, hajszálvékonyságú elektromos tapasz segítségével ellenőrizhetjük a pulzusunkat, és pillanatok alatt visszajelzést kaphatunk számos egyéb élettani funkcióról. John Rogers, az Illinois Egyetem professzora szerint a csaknem 12 éven keresztül fejlesztett elektronikus bőrtapasz feleslegessé teheti az órákig tartó várakozást az orvosi rendelők várótermeiben.

A tapaszt az egészséges és bizonyos betegségekkel kezelt páciensek is használhatják. "Csak az Egyesült Államokban páciensek százezrei szorulnak az EKG-hez és EEG-hez hasonló elektromos procedúrákra, hogy felmérjék szív-, izom- és agyi aktivitásukat - mondta Rogers professzor az Amerikai Kémiai Társaság San Diegó-i éves konferenciáján. - Ezeket a vizsgálatokat jelenleg óriási gépekkel végzik, de az új tapasz használatával bárki pillanatok alatt az otthonában is elvégezheti ugyanezeket a méréseket."

A tapaszok egy mobiltelefon vagy laptop mikrochipjére emlékeztetnek, de hihetlenül vékony szilikonmembránból készültek, hogy ne sérüljenek vagy gyűrődjenek össze a bőr nyúlása és mozgása miatt. A szívritmus mellett a tapaszok képesek érzékelni a szervezet vízellátását, a testhőmérséklet ingadozásait, valamint az izmok elernyedését és összehúzódását. A tapaszon lévő mikrochip továbbküldi a mért adatokat egy számítógépre vagy mobiltelefonra, ahol az orvosok kielemezhetik a kapott információt.

"A prototípus még egy nap után leázott a bőrről, de legújabb modellünk már tíz napig is a bőrön marad, ami bőven elég arra, hogy a tapasz minden fontos egészségügyi információt összegyűjtsön. A tapasz teljes mértékben víz-, szappan- és izzadságálló" - tette hozzá Rogers professzor, aki abban bízik, hogy a tapaszok rövidesen kereskedelmi forgalomba kerülnek.

2012.04.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A bogyók száma korral nő?

A krónikus betegségek fő céltáblája az idősebb nemzedék. A helyes gyógyszerszedési gyakorlat - leegyszerűsítve: miből mikor mennyit és hogyan? - megismerése a mellékhatások számát csökkenti, és emellett pénztárcakímélő megoldás.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések