Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészséges táplálkozás 50 év felett

kategória: Alternatív medicina, Öregedés, Táplálkozás

Az idősek táplálkozását számos tényező befolyásolja. Az ízérzékelés természetes változásához hozzájárul a gyógyszerszedés, megváltoztatva az ételek élvezetének képességét. A fogsor, illetve protézisproblémák, a boltba való eljutás nehezítettsége, illetve az idősek körében gyakori depresszió mind-mind az étvágy, illetve az elfogyasztott táplálék mennyiségének csökkenését okozza. Lehetőség szerint az alábbi táplálékokat kell szervezetünknek nap mint nap biztosítani: 

6-11 adag gabonaféle. (Egy adagnak számít egy szelet kenyér, egy gabonaszelet, illetve egy fél pohárnyi rizs vagy tészta.)

3-5 adag zöldség. (Egy adag 1 pohárnyi nyers, leveles, vagy fél pohárnyi felszeletelt zöldségnek felel meg.)

2-4 adag gyümölcs. ( Egy adag egy közepes nagyságú friss gyümölcs, egy fél pohárnyi friss felszeletelt, vagy konzervgyümölcs, egy maréknyi szárított gyümölcs, illetve egy pohár gyümölcslé.)

3 adag tejtermék. (Egy pohár tej vagy joghurt, illetve 4-8 dkg sajt felel meg egy adagnak).

2-3 adag az alábbiakból: 6-8 dkg hús, vagy hal, egy pohárnyi bab, 2 tojás, illetve egy fél pohár dió. 


Ne feledjük továbbá: 

Az egészséges étkezés a reggelivel kezdődik. A magas rosttartalmú ételek - a teljes kiőrlésű kenyér, a hüvelyesek, a zöldségek és gyümölcsök - segítenek a szívbetegség és a cukorbetegség megelőzésében.
A húsok közül a hal, és a szárnyasok fogyasztása ajánlott.
A tejtermékek magas kalcium és D-vitamin tartalmuk révén segítenek a csontok egészségének fenntartásában. A tejérzékenyeknek speciális laktózmentes tejtermékek, szójaital, tofu, illetve étrendkiegészítők fogyasztása javasolt.

Hogyha pedig egy kis nassolásra vágyunk, sütemények, csokoládé, illetve cukros üdítők helyett válasszuk a szárított gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű gabonából készült kekszeket. És persze ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékbevitelről, lehetőleg víz formájában.

2009.09.18 10:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések