Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészséges nőknek nem érdemes kockáztatniuk az aszpirint

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Holland kutatók szerint nem jó ötlet aszpirint szedniük azoknak az egészséges nőknek, akik ezzel szeretnék megelőzni a szívrohamot és az agyérgörcsöt. Gyakran használják pedig a gyógyszert erre a célra. Dr. Jannick Dorresteijn, az Utrechti Orvostudományi Egyetem kutatója szerint nagyon kevés nőnek használ ténylegesen a gyógyszer szedése. Számszerűsítve a szakértő azt állítja, 50 pácienst kell kezelni ahhoz, hogy egynek az esetében előnyt lehessen tapasztalni.

Az aszpirin alkalmazásával kapcsolatban régóta nincs egyetértés. Abban egyetértenek az orvosok, hogy azoknak a betegeknek érdemes aszpirint szedniük, akik szívrohamon vagy stroke-on estek át, abban azonban nem biztosak, hogy ez az elsődleges megelőzésben is ugyanilyen hasznos.

Jelenleg több vezető egészségügyi szervezet is ajánlja az aszpirin szedését a szívpanaszok megnövekedett kockázatának kitett emberek számára. A European Heart Journal szaklapban megjelent holland tanulmány azonban azt állítja, hogy valószínűleg nagyon sok nő teljesen feleslegesen szedi a gyógyszert.

Dorresteijn és munkatársai 28 ezer negyvenöt éven felüli, egészséges nőt vizsgált, akik aszpirint vagy placebót szedtek. Az aszpirin összességében 2,4 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a szívroham, a stroke és a szívbetegség eredetű halálozás arányát. "Tízből kilenc nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának alig egy százalékos csökkenését tapasztalja a következő 10 évben, ami nagyon elenyésző hatás" - állítja Dorresteijn. Ráadásul az aszpirin mellékhatásokkal is járhat, többek között vérző fekélyek alakulhatnak ki tőle, vérhígító hatása pedig növeli a zúzódások valószínűségét.

Dr. Franz Messerli, egy New York-i kórház orvosa szerint léteznek az aszpirin szedésénél jobb módszerek is a stroke kockázatának csökkentésére. Legelőször is étrendi változtatásokkal, testmozgással, illetve vérnyomásgyógyszerekkel tökéletesen szabályozni kell a vérnyomást, mert ez a stroke legfontosabb kockázati tényezője. A koleszterinszintet is érdemes kordában tartani, bár a koleszterincsökkentő gyógyszerek megítélése is ellentmondásos.

2011.12.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Megjósolhatja-e egy gép a csonttörést?

Új irányelveket jelentetett meg klinikusok számára az Egyesült Államok Nemzeti Osteoporosis Társasága a csontritkulással társuló csonttörési kockázat becslésére.

tovább


Szponzorált hirdetések