
Egészséges is lehet a kávé - így igya, hogy a legfinomabb legyen!
kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás
A kávét állítólag a kecskék fedezték fel. A monda szerint úgy ezer évvel ezelőtt, egy afrikai hegyvidéken egy csapat kecske jó néhány vörös kávébab lelegelése után több éjszakán át is ébren maradt,
Mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás - mely egyenértékű két csésze kávéval - megszüntetheti az izomlázat, és segít a fejfájás csillapításában is. Ezért kapható olyan fájdalomcsillapító, amely eleve tartalmaz koffeint.
Több tanulmány is készült arról, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkenti a száj-, a garat- vagy a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, csakúgy, mint a bél-, a petefészek- vagy a bőrrákét. Szintén szakértők véleménye, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás véd a cukorbetegség ellen, csökkenti a stroke és az infarktus előfordulásának vagy az epekő és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit, enyhíti a migrénes fájdalmakat, erősíti a fogzománcot.
Tudta?
A kávézás akkor vezethetne halálhoz, ha valaki gyors egymásutánban körülbelül 20 erős presszókávét inna meg.Egy vizsgálat szerint a koffeinfogyasztás meggátolhatja, hogy a több műszakban dolgozók hibákat kövessenek el munkájuk során. Tudósok 13 korábbi kutatás eredményeit nézték át, amelyek a koffeinnek a több műszakban dolgozókra gyakorolt hatását vizsgálták. A legtöbb vizsgálatban azonban csak szimulálták a munkavégzést. A résztvevők számos különböző módon juttatták be a koffeint: kávé, tabletták, energiaitalok vagy ételek útján, míg a kontrollcsoport placebót kapott.
Kiderült, hogy a koffein hatékonyabban gátolta meg a hibázást, mint a szunyókálás vagy a placebó, továbbá olyan területeken is javította a teljesítményt, mint a memória, a figyelem, a felfogás és az érvelés.
![]() | ||
Szász Edit kávékóstolást tart |
Ha már kávézunk, akkor igyekezzünk minőségi kávét inni, mivel ezzel nem csupán koffeinhez jutunk, hanem élvezetet is nyújtunk magunknak.
Próbáljuk ki, hogy a kávé elkészítése után kezünkkel letakarjuk a bögrét (csészét) 5-10 másodpercre, és amikor levesszük a kezünket, mélyen beszippantjuk az így összegyűlt illatot - ajánlotta a kávékóstoláson Szász Edit a Starbucks területi vezetője.
Minél többféle kávét próbálunk ki, annál inkább képesek leszünk megkülönböztetni őket egymástól. Aki szereti a kávét, annak érdemes néha kísérleteznie: csokis keksszel, mandulás süteménnyel, sajttal, gyümölccsel összekóstolni a feketét - végeredmény meglepően harmonikus és intenzív lehet - bizonyították be a kóstoláson résztvevő újságíróknak.
Kéky Kira
2010.10.06 00:02:00
forrás: HáziPatika.com
Kapcsolódó hírek, érdekességek
h i r d e t é s
