Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészséges hazai étolajokat fejlesztettek ki

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Öt új, egészséges étolajat és ezek esszenciáját fejlesztették ki a Szegedi Gabonakutatóban. Az olajok új napraforgó- és olajlen-fajtákból, hidegen sajtolással készülnek, különlegességük a beltartalmukban rejlik. A napraforgóból készült hagyományos, boltban kapható étolajokhoz képest ezeknek a fajtáknak jelentősen módosították a zsírsav-összetételét, a növénynemesítéssel ugyanis az olaj minősége tág határok közt változtatható. Az olaj savtartalmát olyan magasra emelték, amely az olívaolajra sem jellemző. Az olívaolaj savtartalma körülbelül 80 százalékos, az új olajok savszintjét pedig 85-90 százalékra emelték (egy hagyományos napraforgó étolajnál 25 százalék).

A magas olajsav rendkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére, csökkenti a káros koleszterin szintjét, az érelmeszesedéseket pedig oldja. A magban levő E-vitamin belekerül az olajba, miután hidegen sajtolással készül, és nem nagyipari módon, ahol ezt a vitamint szintetikusan szokták pótolni. Ez is növeli az olaj felhasználhatóságának idejét, mivel természetes antioxidánsként gátolja az avasodást, az olajok akár négy évig is megőrzik a minőségüket.

A kutatásban két lenolajat és három napraforgóolajat kísérleteztek ki, valamint összeállítottak ezekből egy speciális arányú keveréket, amely egyesíti magában az összes termék előnyös tulajdonságát. Azaz a napraforgóra jellemző kedvező olajsavarányt és a lenmagra jellemző magas omega3-linolénsav szintet tudták egyesíteni egy termékben. A Walcer, a GK Mor, a Saary, a Zoltán és a GK Lilu termékek egy éven belül megjelenhetnek a boltokban, valamivel drágábban, mint a hagyományos hazai étolajok, de olcsóbban, mint az olívaolaj.

2012.03.15 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések