Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A böjt hatása az egészségre

kategória: Táplálkozás

Tudósok nemrégiben arra a felfedezésre jutottak, hogy a rövid ideig tartó koplalásnak megfelelő ellenőrzés mellett számos egészségügyi előnye lehet, amellett, hogy a túlsúly ellen is megoldást nyújt. Genetikailag úgy módosítottak egy egeret, hogy szervezete nagyon keveset termeljen egy bizonyos növekedési hormonból, melynek túl magas szintje következtében felgyorsulhat az öregedés, és megsokszorozódhatnak az öregedéssel összefüggő betegségek, míg az alacsony szint védelmet nyújt a szervezet számára. Meglepő módon később ugyanezt a génmutációt fedezték fel a szakemberek a Laron szindrómával élőknél is, amely egy nagyon ritka betegség, világszerte mindössze 350 embert érint. Mivel a Laron szindrómások szervezetében nagyon alacsony az említett növekedési hormon szintje, ezek az emberek igen alacsonyak, ugyanakkor kevésbé vannak kitéve a ráknak és a cukorbetegségnek.

Ma már bizonyítékok vannak a kutatók birtokában arra nézve, hogy e növekedési hormon szintje csökkenthető azzal, amit eszünk, ám nem elég a kalóriát megvonni, a proteinbevitelt is csökkenteni kell, persze nem örökre, csupán időszakosan. Amint azt Valter Longo, a Dél-Kalifornia Egyetem professzora elmagyarázta, mindennek hátterében az áll, hogy amikor a testünk nem jut táplálékhoz, növekedő üzemmód helyett helyreállító üzemmódra vált, így e hormon lecsökkenésével számos helyreállító gén lép működésbe.

A jelenlegi kutatások alapján az egyik leghatásosabb módszer az a fajta diéta, melynek során az illető egyik nap azt eszik, amit akar, a következő napon viszont nagyon szigorú diétát tart, azaz 600-nál is kevesebb kalóriát vesz magához.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi orvosi szakvélemény szerint a böjt egészségügyi előnyei nem bizonyítottak, és napi 2000 kalóriára szüksége van az emberi szervezetnek, ezért megfelelő orvosi felügyelet nélkül senki ne vágjon bele.

2012.08.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések