Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészséges a számítógépes játék?

kategória: Elhízás, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy

Egy új kutatás szerint a számítógépes és konzoljátékok szerelmesei fittebbek és egészségesebbek, mint az átlagemberek. Ezzel megdőlni látszik a játékosokról kialakult régi sztereotípia.

Az Egyesült Államokban készült kutatás során összesen 7000 játékost kérdeztek meg fizikai és mentális egészségükről. A játékosok mind az EverQuest II nevű játék megszállottjai közül kerültek ki. Az eredmények szerint a felnőtt játékosok általában alacsonyabb testtömegindex értékekkel rendelkeznek, mint a átlagemberek.

A játékosok emellett fittebbek is, legtöbbjük ugyanis hetente legalább kétszer edz. Aaron Scott wellingtoni játékos szerint ez is bizonyítja, hogy a számítógépes és konzoljátékok nem károsak az egészségre. "A sztereotípia, mely szerint a játékosok kövérek szemüvegesek és pattanásosak, egyre inkább megdőlni látszik" - nyilatkozta Mr. Scott.

Mr. Scott szerint, aki amúgy az nzgamer.com nevű weboldal üzemeltetője, a Nintendo Wii piacra dobása emlékeztette az embereket arra, hogy agyuk mellett a testük edzésére is szükség van. (A Wii távirányítója egy egykezes vezérlőegység, ami egy 3D-s infravörös gyorsulásmérővel lett felszerelve. Ez a funkció lehetővé teszi a játékos fizikai mozgásának figyelembevételét a játék közben).

Egy átlagos játékos heti 12 órás Wii használattal 1840 kalóriát éget el. Ez 40 százalékkal több, mint a többi játékkonzol esetében. A játéknak azonban árnyoldala is van - a kutatás szerint a játékosok gyakrabban szenvednek depresszióban, és gyakrabban lesznek alkohol- és drogfüggők, mint a népesség többi tagja.

Peter Gluckman professzor, a Liggins Intézet igazgatója szerint a mostani eredmények nem jelentik azt, hogy a számítógépes és konzoljátékok egészségesek lennének: "Csupán annyit sikerült megtudnunk, hogy a számítógépes játékok szerelmesei semmivel sem élnek egészségtelenebb életet, mint az átlagemberek."

2008.10.02 13:45:55

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések