Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészséges a kávéleveléből készült tea

kategória: Koleszterin, Táplálkozás

Az emberi egészségre jótékonyan ható összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea - állítják a szakemberek. A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele eddig a kávébabot övező kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevőt tartalmaz. A londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és francia kutatók szerint a kávélevélből főzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövőben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az alacsony koffeintartalmú főzet nem olyan keserű, mint a tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. A kutatás vezetésében segédkező Aaron Davies, aki a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa és egyben kávészakértő is, elmondta, hogy a kávécserje leveléből készült tea nagy népszerűségnek örvend az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Mint hozzátette, az 1800-as években még Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges nedűt.

Az intézmény gyűjteményeiben kutatva Davies olyan kávécserjelevélből készült tea mintáira bukkant, amelyek nagyjából száz év előttről származnak. Korabeli beszámolók alapján a főzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és képes "felfrissíteni az agyat". A különleges teának emellett frissítő hatást is tulajdonítottak, habár egyesek kifejezetten ihatatlannak nevezték. A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és ebből hétnek a levelében mutattak ki magas mangiferintartalmat. A mangiferin elsőként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé leveleiben van belőle a legtöbb. Gyulladáscsökkentő hatású, képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát és a vér koleszterinszintjét, illetve védi az idegsejteket.

Az Annals of Botany című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb antioxidáns is. Ugyanakkor elismerik a szakemberek, hogy további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához.

2013.01.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Minden második nőnél bekövetkezik

Alig van Magyarországon család, amelyben ne fordulna elő, hogy valamelyik nagyszülő rosszul lép, elesik, és combnyaktöréssel, csigolyasérüléssel kórházba kerül. Pedig mindez nem a "korral jár", hanem legtöbbször a csontritkulás következménye.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések