Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészséges a csokoládé!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A csokoládé mint egészséges táplálék? Ez így nem egészen igaz, de tény, hogy napi kevéske étcsokoládé előnyös hatású lehet.

A jótékony hatás minden bizonnyal a flavinoidnak köszönhető - állítja a Mayo Klinika folyóiratának augusztusi száma. A flavinoidok természetes antioxidánsok, melyek megtalálhatók még a teákban, vörösborban, néhány zöldség-és gyümölcsfélében.

Az étcsokoládéban található flavinoidok előnyös hatással vannak a keringési rendszerre. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy napi 6 gramm étcsokoládé (nagyjából 1 kockányi) csökkenti 2-2 ponttal a szisztolés és diasztolés vérnyomást egyaránt. Csökkentheti továbbá az LDL-koleszterin szintjét mintegy 5 ponttal. Bár ez nem túl látványos hatás, de a rossz koleszterint mégis a jó irányba mozdítja el. A flavoniodok kedvezően befolyásolják az érfalak állapotát is.

"Úgy véljük, hogy sok keringési betegséget az érfalak állapota okoz. Az érfal megpattan, begyullad, melytől megindulhat az elzáródást okozó lerakódás" - mondta Robert Sheeler, a Mayo Klinika egyik háziorvosa. A pozitív hatások elérése érdekében nem szükséges egy egész tábla csokit megennünk, mivel az sok kalóriát és zsírt tartalmaz. Dr. Sheeler szerint egyetlen kocka is elég, mely csupán 30 kalóriát jelent. Javasolja a legalább 60 százalékos kakaótartalmú termékek fogyasztását. A tejcsokoládé kakaótartalma mindössze 15-25 százalék. Az étcsokoládéban ezzel szemben legalább 50-80 százalék kakaó, vagy még ennél is több található. Nem is kell a legdrágábbat megvásárolnunk, olcsóbban is hozzájuthatunk minőségi termékekhez.

2008.08.12 16:06:17

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korkontroll: a megújulás képessége

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk" - fogalmazott Prof. M. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke. A Kor-Kontroll segíthet szebbé, jobbá tenni az életünk második felét is.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések