Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egérre már hat az elhízás elleni oltás

kategória: Elhízás, Gyógyszerészet

Gyorsan és jelentős mértékben lefogytak két egymást követő oltás hatására a túlságosan sokat evő és ezért elhízott egerek egy kísérletben. Keith Haffer, a Braasch Biotech LLC vakcinafejlesztő cég kutatója élelmiszeripari kutatásaiban eredetileg azt vizsgálta, hogy szomatosztatin hormont adva csökkenthető-e a sertések húsának zsírtartalma, és a tehenek jobban tejelnek-e.

A kísérletek kiterjesztése alapján jött az ötlet, hogy talán a kövér egerek lefogyasztása is megkísérelhető lehet a kifejlesztett vakcina alkalmazása útján. Az elhízott egér az emberi kövérség modelljeként szerepelt a kísérletsorozatban. A hizlaló étrendet evő kövér egerek egyik csoportja kontroll volt, a másik csoport tagjai a kísérlet első napján, majd a huszonkettedik napon már kisebb adagban kaptak olyan oltást, mely szomatosztatin fehérjét tartalmazott.

Haffer első eredményeit már közölte a Journal of Animal Science and Biotechnology szaklapban, most részletesen bemutatta az elhízással foglalkozó Obesity 2012 kongresszuson.

A kontroll egerek, amelyek ugyanazt a kalóriadús tápot ették, mint a vakcinált állatok, szépen tovább híztak, míg a vakcinával oltott csoport tagjai már az első héten leadták súlyuk 20 százalékát, és a fogyás a további időszakban hasonlóan folytatódott. A kutató kiemelte, hogy a szomatosztatin, amely elnyomja a hasnyálmirigyhormonok, az inzulin és a glukagon kibocsátását, ebben a kísérletben az inzulinszintet nem befolyásolta.

Az előadás viharos vitát váltott ki. Sabyasachi Sen, a téma egyik szakértője hangsúlyozta, hogy bonyolult betegségek esetében egyetlen célt eltalálni nem elégséges. A testsúly csökkentése fontos cél lehet, de az elhízás és a teljes anyagcsere betegségcsoport kezelése sokkal komplexebb feladat.

A szomatosztatin a testben lévő valamennyi hormon szintjét valamilyen irányban megváltoztatja. Ez a gond: a teljes jéghegynek nem elég csak egyetlen csúcsát eltalálni. A sokak által várt emberi vizsgálatok valószínűleg egy éven belül elkezdődnek, de várható, hogy még további állatkísérletekre is szükség lesz, az esetleges mellékhatások kizárása végett.

2012.10.29 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések