Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Édes, gonosz ellenségünk

kategória: Diabétesz, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A cukrot az ember számára az egyik legkártékonyabb anyagnak tartja Robert Lustig endokrinológus, a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i orvosi iskolájának gyerekkori elhízással foglalkozó szakértője. Amennyiben igaza van, a nagymértékű cukorfogyasztás okolható azért, hogy az elmúlt harminc évben rohamosan emelkedik az elhízottak és a cukorbetegek száma, sőt több más krónikus állapot kifejlődése is összefüggésben lehet vele, így a szívbetegségek, a magas vérnyomás vagy egyes ráktípusok kialakulása. Megszólalásaiban Robert Lustig újra és újra kiáll amellett, hogy a cukor méreg az ember számára, függőséget és végső soron halált okoz, a cigarettához vagy alkoholhoz hasonlóan.

Amikor hétköznapian cukrot említünk, az étkezési cukorról van szó, ami egyaránt jelenti a nádcukrot, a répacukrot és a magas cukortartalmú, folyékony kukoricaszirupot is. A finomított étkezési cukorban glükóz és fruktóz kapcsolódik össze, körülbelül fele-fele arányban. A glükóznál kétszer édesebb fruktóz különbözteti meg a cukrot más, szénhidrátokban gazdag élelmiszerektől, mint a kenyér vagy a burgonya, amelyek emésztéskor teljes egészében glükózzá bomlanak le. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup 55 százalékban fruktózt és 45 százalékban glükózt tartalmaz. Mivel valamennyi cukor végül fruktózzá és glükózzá bomlik le a szervezetünkben, fiziológiai hatásuk is azonos.

Az étkezési cukor sokkal többet árt, mint amennyi bajt a többletkalória okoz, ami bejut vele az ember szervezetébe. Robert Lustig úgy véli, az emberi test oly módon bontja le a fruktózt, hogy a cukor bizonyos mennyiség fölött kártékonnyá, mérgezővé válik. A fruktózt elsődlegesen a máj bontja le, míg a cukorból vagy keményítőből származó glükóz feldolgozása a test minden sejtjében zajlik. A cukor feldolgozása ezért jobban megterheli a májat, mint ugyanannyi energiatartalmú keményítő lebontása. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a többletcukrot a máj jórészt zsírrá alakítja át, és ez elindítja az inzulinrezisztencia kialakulását. Ez az állapot áll a cukorbaj, az elhízás, sőt vélhetően egyes szívbetegségek és ráktípusok hátterében is.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.15 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések