Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Édes illatok

kategória: Táplálkozás

A gyerekek és a felnőttek körében egyaránt azok a legnépszerűbb ételek, melyek édes ízűek, viszont egyre többen vannak tisztában a cukor ártó hatásaival. Ez is oka lehet annak, hogy a gainesville-i Florida Egyetem kutatói annak jártak utána, hogyan lehetne természetes módon, cukor és mesterséges édesítőszerek nélkül megédesíteni az ételeket. Amint azt Harry Klee, a Florida Egyetem munkatársa kifejtette, ha képesek lesznek finomabbá tenni az egészséges ételeket, akkor az embereket könnyebb lesz rávenni, hogy azokat egyék. Ő és munkatársa, Linda Bartoshuk pszichológus arra már rájöttek, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található illatanyagok, melyek az aromát is adják, talán még a cukortartalmuknál is fontosabb szerepet játszanak abban, hogy az emberek édesnek érzik ezeket a táplálékokat.

Friss kutatásuk eredményeiről az Amerikai Társaság a Tudományok Fejlődéséért éves találkozóján számoltak be Bostonban, ahol többek között arról is beszéltek, hogy az, ki mennyire érez édesnek egy gyümölcsöt, nem feltétlenül függ össze annak cukortartalmával. Példának hozták fel azt, hogy a vásárlók egy vizsgálat során két paradicsomfajta közül kétszer olyan édesnek érezték az egyiket, mint a másikat, holott épp annak volt alacsonyabb a cukortartalma.

Azt már régóta tudták a szakemberek, hogy a zöldségeknek és gyümölcsöknek van illatanyaguk is, ám azt nem, hogy a különféle illatok miként állnak össze az agyban ahhoz, hogy az édes íz érzetét keltsék. Az íz ugyanis úgy képződik agyunkban, hogy az ízleléssel, valamint a szaglással érzékelt adatok összeadódnak, vagyis az aromák egyrészt az orrunkon, másrészt a nyelvünkön át érkeznek el az agyba.

A paradicsomok tanulmányozása során Linda Bartoshuk összesen hat illatanyagot talált, melyek az édes ízért felelősek, és érdekes módon önmagukban nem mindegyik érződik ezek közül édesnek, ám együtt mégis édes hatást keltenek. Emellett nemrégiben harminc további illatanyagra bukkantak a szakemberek, melyek az eper édes ízéért lehetnek felelősek.

Óvatosnak kell lenni azonban, mert nem minden illatanyag kelti az édes íz érzetét. Az egyik fő cél tehát az lenne, hogy beazonosítsák, mely illatanyagok idézik elő az édes ízt, mert így az ezekért felelős gént megtalálva, bármilyen ételt vagy italt édessé lehetne tenni cukor vagy édesítőszerek nélkül.

2013.03.04 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések